Ingen Housz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ingen Housz (ook: Ingenhousz of Ingen-Housz) is de naam van een oude patriciërsfamilie uit Venlo. De stamvader is Johan van Ruweel die 23 april 1450 vermeld wordt als provisor van het Sint Jacobsgasthuis te Venlo. Zijn zoon Peter van Ruweel (†1493) wordt vaak met de bijnaam "ingen Huijs" (letterlijk: in het huis) vermeld. Zijn nazaten dragen alleen nog de naam "Ingenhousz" en behoren in de 16de eeuw als burgemeesters en schepen tot het stadsbestuur van Venlo. Via Tuil en Zaltbommel, komt de familie Ingenhousz in de 18de eeuw in Breda terecht waar verschillende leden wederom een belangrijke maatschappelijke rol gaan spelen. Gedurende de tweede helft van de 18de en 19de eeuw verkozen veel telgen het beroep van apotheker of arts.

Bekende telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • J.J.M.H. Verzijl: Genealogie der Venlosche familie Van Ruweel genaamd Ingenhuys (Venlo,1934) (eveneens afgedrukt in het tijdschrift De Limburgse Leeuw 1958).
  • Nederland's Patriciaat, nr. 59 (1973), p 108. ( genealogie INGEN HOUSZ ) staat op pag. 110 beschreven dat uit het huwelijk van Johan Ingenhous en Maria Moringh de thans nog bloeiende takken Ingenhoes, Ingenhoest en Bruijnings-Ingenhoes zijn voortgekomen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]