Ingenieursbureau
Een ingenieursbureau is een bedrijf dat diensten levert op het gebied van advisering en begeleiding voor technische projecten. De benaming komt van de titel ingenieur. In Nederland en België wordt met ingenieursbureau meestal een bedrijf bedoeld dat zich bezighoudt met technisch advies op het gebied van bouwkunde, infrastructuur, watermanagement, industrie en stedenbouwkunde.
Ingenieursbureaus leveren technisch advies over constructieberekeningen, haalbaarheid, (fysieke) veiligheid, installaties, IT enz. Steeds meer ingenieursbureaus leveren ook advies op het gebied van stedenbouwkunde, ruimtelijke ontwikkeling, vastgoed en architectuur. Overheid, projectontwikkelaars en aannemers zijn van oudsher de partijen waar ingenieursbureaus mee samenwerken.
Nederlandse ingenieursbureaus
[bewerken | brontekst bewerken]Nederland kent van oudsher relatief veel ingenieursbureaus. Dit heeft te maken met de drassige ondergrond en de strijd tegen het water. De Nederlandse ingenieursbureaus behoren tot de grootste en meest specialistische ingenieursbureaus ter wereld. Wereldwijd levert de Nederlandse ingenieursbranche relatief de hoogste bijdrage aan de nationale economie, 1,4%. Branchevereniging NLingenieurs telde in 2012 41 ingenieursbureaus met een omzet van € 10 miljoen of meer.[1]
Hieronder staan een aantal ingenieursbureaus met een artikel op Wikipedia:
- Fugro - Leidschendam
- ARCADIS - Amsterdam
- Grontmij, De Bilt - nu Sweco
- Antea Group - Heerenveen
- Royal HaskoningDHV - Amersfoort
- Bilfinger Tebodin - Den Haag
- Movares - Utrecht
- INNAX - Veenendaal
- Tauw - Deventer
- Witteveen+Bos - Deventer
- Gemeentewerken Rotterdam
- BAM Infraconsult - Gouda
- Goudappel Coffeng - Deventer
Belgische ingenieursbureaus
[bewerken | brontekst bewerken]Ingenieursbureaus met een artikel op Wikipedia:
- Tractebel - Brussel
- Bureau Greisch - Luik
De Belgische ingenieurs- en adviesbureaus worden vertegenwoordigd door de Organisatie van Raadgevend Ingenieurs (ORI).