Ingrediënt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ingrediënten)
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
17-12-2017
Genomineerd wegens te beperkte omvang    Woordenboekdefinitie

Iemand vindt dat deze pagina slechts een woordenboekdefinitie bevat en dus niet voldoet aan de conventies van Wikipedia. Daarom is deze pagina genomineerd voor verwijdering. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. Richtlijn is dat een artikel minstens drie feiten moet bevatten. Wellicht is de inhoud wel geschikt voor het WikiWoordenboek. De opgegeven reden is: Ik weet niet of hier meer dan een woordenboekdefinitie van is te geven. In dit artikel wordt er, onaardig gezegd, een beetje omheen gebabbeld

Als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Een ingrediënt is een individueel bestanddeel van iets, meer in het bijzonder in een recept of formule.

Voeding[bewerken]

Bij voedselbereiding zijn ingrediënten de in een recept genoemde bestanddelen die noodzakelijk zijn voor de bereiding van het betreffende gerecht.

Vaak wordt in recepten een driedeling gebruikt:

  • ingrediënten (de voor het recept noodzakelijke voedingsmiddelen)
  • voorbereiding (de handelingen die van tevoren uitgevoerd kunnen of moeten worden, bijvoorbeeld de ingrediënten op temperatuur brengen, schoonmaken of snijden)
  • bereiding (de daadwerkelijke bereiding van het recept vanuit de ingrediënten)

Ook wordt de term ingrediënt gebruikt in de verplichte ingrediëntendeclaratie, die te vinden is op verpakte voedingsmiddelen. Daarin worden in afnemende volgorde alle ingrediënten en voedingsadditieven vermeld die in het product zijn verwerkt.

Cosmetica[bewerken]

Cosmetica-ingrediënten worden gebruikt voor het samenstellen van een cosmetisch product. De gebruikte ingrediënten worden op de verpakking afgedrukt, zodat gebruikers die bepaalde ingrediënten willen of moeten vermijden dit kunnen doen. De naamgeving van de ingrediënten is volgens de INCI-indeling.

Geneeskunde[bewerken]

In de farmacie zijn ingrediënten de bestanddelen van een medicijn.

Overige industrie[bewerken]

Bij producten die door mengen en roeren worden verkregen, zoals verf, inkt en schoonmaakmiddelen, zijn de ingrediënten de verschillende bestanddelen waar deze producten uit zijn opgebouwd. Ook deze worden op basis van een formule of recept gemengd.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek ingrediënt op in het WikiWoordenboek.