Ingrid Daubechies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ingrid Daubechies tijdens de uitreiking van de Gouden Penning door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Ingrid barones Daubechies (Houthalen, 17 augustus 1954) is een Belgische natuurkundige en wiskundige. Zij is een wereldautoriteit op het gebied van wavelets die gebruikt worden voor beeldcompressie.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Daubechies voltooide in 1975 haar studie fysica aan de Vrije Universiteit Brussel en behaalde haar doctorstitel aan dezelfde universiteit in 1980. Ze bleef als assistent-onderzoeker werken aan de universiteit en kreeg daar in 1984 de functie van assistent-professor. Van 1994 tot 2011 was de Limburgse Daubechies hoogleraar aan de Princeton-universiteit in de Verenigde Staten. Sinds 2011 doceert ze aan Duke University.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 trok Daubechies naar de Verenigde Staten, en ging werken in een onderzoeksgroep van AT&T Bell Labs. Datzelfde jaar deed ze haar bekendste ontdekking: de constructie van Quadrature Mirror Filterbanks, die aan de basis liggen voor compacte waveletdecompositie. Deze zijn van groot belang in de beeldcompressie en liggen aan de basis van de JPEG 2000-standaard om gemakkelijker foto's via het internet te versturen.

In 1998 werd Daubechies gekozen als nieuw lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences. Op 20 augustus 2010 werd ze in de Indiase stad Hyderabad tijdens het vierjaarlijkse wereldcongres van de Internationale Wiskundige Unie (IMU) verkozen tot voorzitter van de unie. In 2015 werd ze in deze rol opgevolgd door de Japanner Shigefumi Mori.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Daubechies is geboren in Houthalen als dochter van Marcel Daubechies (burgerlijk ingenieur) en Simonne Duran (criminoloog). Ze huwde in 1987 met de wiskundige Robert Calderbank.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemde Daubechies in 1999 tot buitenlands lid.

Op 10 december 2005 werd haar de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) toegekend voor haar bijdragen en verdiensten op het vlak van de aanmoediging en de verspreiding van de wetenschap en van de kunst.[1]

In 2012 werd de Frederic Esser-Nemmersprijs in de wiskunde aan haar toegekend.

De toren van het NAC in Houthalen-Helchteren, de gemeente waar ze opgroeide, is naar haar vernoemd: het Oog van Daubechies.

Op 17 september 2014 verleende koning Albert II haar de titel van barones. De blazoenering van haar wapen luidt als volgt:

  • Een ruitvormig schild van azuur, schuingevierendeeld
    1. een uil van zilver, geoogd van goud
    2. drie palen van zilver
    3. drie balken van zilver
    4. drie linkerschuinbalken van zilver, een schuinkruis van goud over de snijlijnen heen

Het schild gedekt met de rangkroon van barones en gehouden door twee gevleugelde draken van zilver.

  • Wapenspreuk: DIVIDE UT COMPRIME in letters van goud op een lint van azuur.

Op 14 maart 2018 ontving ze een eredoctoraat aan de École Normale Supérieure de Lyon en op 30 mei 2019 aan Harvard University.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]