Inkoopactie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bij een inkoopactie of groepsaankoop verenigt een groep consumenten zich om bij de leverancier van een product korting te kunnen verkrijgen door een grote afname in één keer. Veelal worden speciale websites gebruikt om geïnteresseerden te verenigen.

De organisator van de inkoopactie onderhoudt het contact met de leverancier, ontvangt de betalingen, plaatst de bestelling, en zorgt voor de verzending van de producten naar de deelnemers.

Een inkoopactie kan gunstig zijn voor alle betrokkenen: de deelnemers betalen minder dan via reguliere detailhandelskanalen, de organisator kan geld verdienen door een percentage in te houden, en de leverancier behaalt zonder veel moeite een hogere omzet.

In China bestaat een soortgelijk internetverschijnsel onder de naam Tuangou, zij het dat de consumenten daar samen naar de winkel gaan om ter plekke korting te bedingen[1].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De inkoopacties werden voornamelijk mogelijk gemaakt door de vereniging van consumenten via internet. Voor zover bekend werden de eerste grote inkoopacties in Nederland en België gehouden op de fora van Tweakers.net. De beheerders van die site besloten eind maart 2003[2] om deze acties niet langer toe te laten op het forum. Verschillende initiatieven zijn daarna ontplooid door andere partijen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Chinese consumers are ganging up on their retailers, artikel in The Economist van 29 juni 2006. Geraadpleegd op 1-1-2007.
  2. Einde aan de inkoopacties, mededeling op tweakers.net.