Naar inhoud springen

Insomnia (2002)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Insomnia
Regie Christopher Nolan
Producent Edward McDonnell
Hoofdrollen Al Pacino
Robin Williams
Hilary Swank
Martin Donovan
Muziek David Julyan
Cinematografie Wally Pfister
Distributie Warner Bros.
Première 3 mei 2002
Genre Misdaad, Drama, Neo noir
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $46.000.000
Opbrengst $ 114.000.000
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 10
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Insomnia is een Amerikaanse neo noir thriller van Christopher Nolan uit 2002. De belangrijkste acteurs zijn Al Pacino, Robin Williams en Hilary Swank. De film is een remake van de Noorse film Insomnia uit 1997 met Stellan Skarsgård in de hoofdrol.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Al Pacino kruipt in de huid van Will Dormer, een detective die van de grote stad naar een klein dorpje in Alaska wordt gestuurd. Daar onderzoekt hij samen met zijn collega Hap Eckhart (Donovan) de moord op een tienermeisje. Dormer slaagt erin om de tot op dat moment onbekende dader naar een afgelegen plaats te lokken maar de moordenaar slaat al gauw op de vlucht. Tijdens de achtervolging in het mistige dal schiet Dormer per ongeluk zijn collega Eckhart dood.

Dormer is bang dat dit ongeluk niet als een ongeluk gaat overkomen en besluit de schuld op de gevluchte moordenaar af te schuiven. De jonge Ellie Burr (Swank) krijgt de opdracht om de dood van Eckhart te onderzoeken maar ze legt zich al gauw neer bij de verklaring van Dormer, naar wie ze opkijkt. Hoewel Dormer zonder enig probleem uit het onderzoek kan komen, besluit hij zijn valse verklaring niet te ondertekenen.

De zoektocht naar de moordenaar en dood van zijn collega bezorgen Dormer de ene slapeloze nacht na de andere. Hoewel hij al snel de ware identiteit van de moordenaar, Walter Finch (Williams), ontdekt, kan hij de zaak niet zo maar oplossen. Finch was ooggetuige van de schietpartij en weet dus dat Dormer zijn collega doodschoot. Finch begint Dormer te chanteren en probeert hem uit te leggen dat hij het tienermeisje niet expres vermoordde. Dormer besluit het spelletje mee te spelen maar kan de stress al gauw niet meer aan. Bovendien merkt hij dat Ellie Burr steeds dichter bij de waarheid komt en dus dringt de tijd. Uiteindelijk komt het tot een fatale confrontatie, waarin zowel Dormer als Finch het leven verliezen.

Acteur Rol
Al Pacino Will Dormer
Robin Williams Walter Finch
Hilary Swank Ellie Burr
Martin Donovan Hap Eckhart
Nicky Katt Fred Dugar
Paul Dooley Charlie Nyback