Inspectie Leefomgeving en Transport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Inspectie Verkeer en Waterstaat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voertuig van de IVW onderweg door Nederland.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), een agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, bewaakt en stimuleert de naleving van wet- en regelgeving voor een veilige en duurzame leefomgeving en transport. Zij is op 1 januari 2012 ontstaan door samenvoeging van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de VROM-inspectie nadat beider ministeries waaronder ze vielen werden samengevoegd onder het Kabinet-Rutte I. Het is daarmee een van de Nederlandse rijksinspecties.[1] In 2013 werd het Volkshuisvestelijk Toezicht aan de ILT toegevoegd. In 2014 werden de Kernfysische dienst en het team adviesnetwerken (nucleair) overgeplaatst naar de ANVS.[2] In 2015 werd het Zelfstandig Bestuursorgaan CFW toegevoegd aan de ILT.

De ILT is een agentschap dat de veiligheid van het transport op de weg, in de scheepvaart, in de lucht en op het spoor bewaakt en bevordert. Hiermee draagt de inspectie bij aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland, met zo weinig mogelijk ongelukken, incidenten en milieuvervuiling. De inspectie geeft vergunningen af en ziet toe op de naleving van wet- en regelgeving. Zij stelt zich bovendien ten doel om burgers en bedrijven zo goed mogelijk te informeren over de werkwijze en resultaten van haar toezicht.

Sinds 1 januari 2016 is Jan van den Bos inspecteur-generaal.[3]

Onder de Nederlandse rijksoverheid valt ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er is een afstemmingsprotocol.[4]

De ILT bestaat uit zes domeinen:[5]


De ILT heeft een Inlichtingen- en Opsporingsdienst (ILT-IOD). De ILT-IOD voert strafrechtelijke opsporingsonderzoeken uit en richt zich daarbij vooral op (zware) georganiseerde criminaliteit, vaak met internationale (financiële) constructies en handelsstromen, waarbij zonder ingrijpen van de overheid onherstelbare schade ontstaat aan mens, milieu en maatschappij.

Geschiedenis[bewerken]

De voorloper van de ILT, de overheidsdienst Inspectie Verkeer en Waterstaat was in 2001 ontstaan uit een aantal zelfstandig opererende diensten en stond tot midden 2008 onder leiding van inspecteur-generaal de heer ir. J.F. de Leeuw, daarna nam mevrouw mr. Jenny Thunnissen het roer over.[6] De diensten die voorafgingen aan de IVW waren de Rijksverkeersinspectie (RVI), de Scheepvaartinspectie (SI), de Nederlandse Luchtvaart Autoriteit (NLA), de Handhavingsdienst Luchtvaart (HDL) - beide afkomstig uit de Rijksluchtvaartdienst (opgericht in 1930) - en de Rijksdienst voor de Radiocommunicatie (RDR). Deze diensten zijn vervolgens omgevormd tot de divisie Vervoer (RVI), de divisie Scheepvaart (SI), de divisie Luchtvaart (NLA en HDL) en de divisie Telecom (RDR). Per 2002 is er een divisie Water opgericht. Per 2003 is de divisie Rail toegevoegd, welke voorheen onderdeel was van Railned. Bij de vorming van het eerste kabinet-Balkenende is de divisie Telecom overgegaan naar het ministerie van Economische Zaken, onder de naam agentschap Telecom.[7]

In 2005 werd de organisatie van de IVW en de aansturing van de inspecteurs ingrijpend veranderd. De divisies waren vervangen door een structuur van toezichteenheden op basis van domeinen van toezicht.

inspecteur Alex van Gangelen van ILT over de verplichte veiligheidshelm voor schippers, 2018

De domeinen van toezicht waren:

In 2009 werd de Inspectie Verkeer en Waterstaat opnieuw gereorganiseerd omwille van de samenvoeging met de VROM-inspectie in 2012. Het aantal domeinen werd teruggebracht naar vier en na de samenvoeging tot Inspectie Leefomgeving en Transport werden het er zeven, In 2013 werd er een :

  • Risicovolle bedrijven
  • Rail en Wegvervoer
  • Scheepvaart
  • Luchtvaart
  • Risicovolle stoffen en Producten
  • Water, Bodem en Bouwen

In 2015 werd het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV), een Zelfstandig bestuursorgaan, opgenomen in de ILT.

Externe link[bewerken]