Inspector Gadget 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Inspector Gadget 2
Regie Alex Zamm
Scenario Andy Heyward
Hoofdrollen French Stewart
Elaine Hendrix
Distributie Walt Disney Pictures
Première 11 maart 2003
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 90.000.000
Opbrengst $ 134.400.000
Overige nominaties 4
Voorloper Inspector Gadget
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Inspector Gadget 2 is een Amerikaanse film uit 2003, gebaseerd op de animatieserie Inspector Gadget. De film werd uitgebracht als direct-naar-video, en diende als vervolg op de film Inspector Gadget uit 1999.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Inspector Gadget en zijn gadgetmobile hebben problemen met het uitvoeren van hun werk, vooral vanwege een reeks storingen die Gadget ondervindt in zijn gadgets. Rond dezelfde tijd ontsnapt Dr. Claw uit de gevangenis. Burgemeester Wilson gebruikt deze situatie om de G2 te maken, een vrouwelijke gadgetachtige robot die wel normaal functioneert. Gadget wordt meteen verliefd op G2, maar wordt van de claw-zaak afgehaald zodat G2 deze alleen kan oplossen.

Claw begint met een nieuw plan om het goud van de nationale reserve te stelen, maar rekruteert eerst drie nieuwe bendeleden: Squint, Jungle Bob, en "de Ninja". Gadget en zijn nichtje Penny ontdekken dit als eerste, en Gadget gaat undercover naar de bar waar Claw zijn nieuwe medewerkers zal ontmoeten. Penny ontdekt dat Claw spoedig een pakhuis zal overvallen, en deelt haar ontdekking met politiechef Quimby. Die stuurt G2 naar het pakhuis, en verbiedt Gadget om in haar buurt te komen.

Gadget gaat toch naar het pakhuis, maar blijft net buiten de afstand die minimaal aanwezig moet zijn tussen hem en G2. De gadgetmobile haalt Gadget over om G2 te tonen wat hij in huis heeft. G2 schakelt met gemak Claws helpers uit, maar Gadgets tussenkomst stelt hen in de gelegenheid om te ontsnappen met een gestolen ionbrandstofcel. De woedende Quimby degradeert Gadget tot toiletschoonmaker van het politiebureau.

Gadget ontvangt een anonieme brief waarin staat dat als hij Claw wil vangen, hij naar de aankomende wetenschapsconferentie moet gaan. Op de conferenties plaatsen twee van Claws handlangers een speciale chip op Gadget, waardoor Claw Gadget kan besturen als een marionet. In de chaos die ontstaat, stelen de handlangers een laser. Dit is de laatste druppel, en Gadget wordt ontslagen.

Penny besluit zelf het bewijs te onderzoeken, en ontdekt Claws schuilplaats in een verlaten bowlingbaan. Ze infiltreert in de schuilplaats, maar Claw vangt haar. Gadget vindt ondertussen een baantje als portier op een gala. Dit gala is het volgende doelwit van claw, die een kostbare robijn wil stelen. Hij schakelt de gasten uit met lachgas, en G2 met een magneet. Nu G2 heeft gefaald, besluit Quimby de robot te deactiveren.

Gadget gaat naar het politiebureau om G2 te heractiveren. Brain vertelt hem dat Claw Peny heeft gevangen. Buiten activeert Claw de machine die hij met de gestolen spullen heeft gemaakt. De machine vuurt een laser af die de tijd in de stad stilzet, waardoor Claw ongestoord de goudreserves kan plunderen. Gadget en G2 kunnen de laser ontwijken en blijven zo onaangetast. Om beter te kunnen vechten ruilen Gadget en G2 van computerchips. Hierdoor krijgt G2 alle gebreken van Gadget, maar kan Gadget eindelijk goed functioneren. Hij achtervolgt Claw, maar is gedwongen eerst Penny te redden. Zo kan Claw toch ontkomen.

Naderhand wordt Gadget weer aangenomen als agent.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Stewart, French French Stewart Inspector Gadget
Hendrix, Elaine Elaine Hendrix G2
Martin, Tony Tony Martin Dr. Claw
Wachs, Caitlin Caitlin Wachs Penny
Mitchell, Mark Mark Mitchell Chief Quimby
Thornton, Sigrid Sigrid Thornton Burgemeester Wilson
Spence, Bruce Bruce Spence Baxter
McGrath, Alethea Alethea McGrath Mrs. Quimby
Batchelor, John John Batchelor McKibble
Wardlaw, James James Wardlaw Brick
Roughlan, Nick Nick Roughlan Jungle Bob
Niaros, Siros Siros Niaros The Ninja
McDermott, Brian Brian McDermott Mr. Morgan

Achtergrond[bewerken]

Connecties met de eerste film[bewerken]

Hoewel deze film geacht wordt een vervolg te zijn op de film Inspector Gadget, is er maar een kleine link tussen beide films. Alle personages worden gespeeld door andere acteurs, gebeurtenissen uit de vorige film kwamen nauwelijks ter sprake, en Gadget gedroeg zich duidelijk anders dan in de vorige film.

Referenties naar de animatieserie[bewerken]

De film is meer in overeenstemming met de animatieserie dan zijn voorganger. Zo is in deze film Gadget wel de onhandige detective wiens gadgets nooit goed werken en die voor het merendeel van de tijd niet doorheeft wat er om hem heen gebeurt.

Dr. Claws gezicht blijft voor de kijker buiten beeld, wat in de animatieserie ook het geval was.

Ten slotte noemt Penny haar oom in deze film wel “oom Gadget”, terwijl ze hem in de vorige film bij zijn echte naam bleef noemen.

Productie[bewerken]

De film werd onder andere opgenomen op de Queensland University of Technology Gardens Point Campus, Queensland Parliament House, University of Queensland St Lucia Campus; South Bank Parklands Beach; Toowong Village en de William Jolly Bridge, allemaal in Brisbane, Australië.

Ontvangst[bewerken]

De film was beduidend minder succesvol dan zijn voorganger. Vooral G2 en de manier waarop de film afweek van zijn voorganger waren punten van kritiek.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 2003 en 2004 werd Inspector Gadget 2 genomineerd voor vier prijzen, maar won deze niet.

2003

2004

Externe link[bewerken]