Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Instituut Gebaren, Taal en Dovenstudies (IGT&D) is een educatief instituut van de Hogeschool Utrecht, gevestigd in het Utrecht Science Park. Het is in 1998 opgericht als opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) en later hernoemd naar Instituut Gebaren, Taal en Dovenstudies (IGT&D). De opleiding kwam in plaats van een eerder opgeheven mbo-opleiding te Bunnik, na klachten uit de dovengemeenschap over het lage opleidingsniveau van de tolken gebarentaal. Sinds september 2007 is Beppie van den Bogaerde lector Dovenstudies.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Sam Pattipeiluhu, een postlinguaal doof orthopedagoog, stond aan de wieg van de oprichting hiervan, maar hij heeft het zelf niet meer mogen meemaken. Het Instituut was een onderdeel van het Seminarium van Orthopedagogiek (SvO), een faculteit van Hogeschool Utrecht, totdat op 1 februari 2017 de faculteiten werden afgeschaft en instituten zelfstandig werden.

Bij het hernoemen van de opleiding waren er klachten over het vervangen van de term "Gebarentaal" door "Gebaren, Taal", hierdoor zou er onvoldoende statement gemaakt worden dat de gebarentaal een taal was; een aspect waarover tientallen jaren een controverse bestond door de methodenstrijd tussen het oralisme en de voorstanders van gebarentaal in het dovenonderwijs.[bron?]

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het instituut omvat een aantal opleidingen, waarvan de vierjarige hbo-opleidingen tot tolk gebarentaal en docent Nederlandse gebarentaal de belangrijkste zijn. Andere opleidingen zijn de opleiding schrijftolk en de post-hbo-opleiding docent NGT / Dovenstudies. Het instituut heeft ook een lectoraat, een zogenoemde kenniskring voor de hbo-masteropleidingen.

Het instituut heeft als enige[bron?] opleiding in Nederland van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een licentie gekregen voor de opleiding tot tolk gebarentaal, op basis van een rapportage waaruit blijkt dat de dovengemeenschap behoefte heeft aan tolken gebarentaal op hbo-niveau.

In totaal zijn er circa 500 studenten (anno 2009) en de opleiding zorgt ervoor dat het tekort aan tolken gebarentaal op den duur weggewerkt kan worden[bron?].

Sinds 2006 bestaat de hbo-masteropleiding Dovenstudies. Deze wordt in Nederland alleen door IGT&D aangeboden. Tegelijkertijd is ook de opleiding hbo-master docent NGT gestart om docenten NGT die les (gaan) geven aan studenten op de eigen NGT-opleiding voldoende bagage mee te geven.

De opleiding heeft na de eerste jaren de toelatingstest en numerus fixus laten vallen, waardoor de instroom sterk is gegroeid.

De studentenvereniging van de opleiding heet Studievereniging Opleidingen Gebarentaal (SOG). De opleiding onderhoudt contacten met de Nederlandse Beroepsvereniging Tolken Gebarentaal (NBTG).

Bekende oud-studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Inzet tolk Gebarentaal.