Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is de Nederlandse implementatie-organisatie ter bevordering van de kwaliteit, veiligheid en kosteneffectiviteit van het gebruik van geneesmiddelen. De organisatie heeft haar hoofdkantoor in Utrecht. Voor zijn internationale activiteiten gebruikt het IVM de naam Dutch Institute for Rational Use of Medicine.

Het IVM werd eind 1994 opgericht onder de naam Stichting DGV (Doelmatige Geneesmiddelenvoorziening) door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de landelijke apothekerskoepel (KNMP). De huidige naam is ingevoerd per 1 januari 2010. De medewerkers hebben een medische, farmaceutische of organisatie-achtergrond.

Het instituut ondersteunt het farmacotherapeutisch overleg (FTO) in Nederland, voert projecten uit in ziekenhuizen en zorginstellingen, maakt nascholingsmateriaal en geeft trainingen, onderhoudt een aantal themawebsites, en doet toegepast onderzoek. Sinds 2006 brengt het IVM jaarlijks een benchmark voorschrijven uit, waarin de kwaliteit van het voorschrijfgedrag van alle huisartsen in Nederland wordt vergeleken.

Sinds 2001 volgt het IVM kritisch de marketinginvloed van de farmaceutische industrie onder de naam Gezonde Scepsis. Patiëntenervaringen met geneesmiddelen worden digitaal verzameld door het Meldpunt Medicijnen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]