Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is de enige neutrale organisatie in Nederland die de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het geneesmiddelengebruik verbetert. Het IVM doet dit door beleid en wetenschap te vertalen naar praktische handvatten voor iedereen die in de dagelijkse praktijk met medicijnen te maken heeft. De organisatie heeft haar hoofdkantoor in Utrecht. Voor internationale activiteiten gebruikt het IVM de naam Dutch Institute for Rational Use of Medicine.

Het IVM werd eind 1994 opgericht onder de naam Stichting DGV (Doelmatige Geneesmiddelenvoorziening) door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de landelijke apothekerskoepel (KNMP). De huidige naam - Instituut Verantwoord Medicijngebruik - is geïntroduceerd op 1 januari 2010. De medewerkers hebben een medische, farmaceutische of organisatie-achtergrond.

Met een breed pakket van producten en diensten verspreidt het IVM ruim 25 jaar haar kennis om de farmaceutische zorg, het voorschrijfgedrag en de medicatieveiligheid te verbeteren. Meer specifiek producten en diensten op het gebied van:

  • ondersteuning farmacotherapeutisch overleg (FTO)
  • monitoring voorschrijfgedrag huisartsen (MVH)
  • objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen in MedicijnBalans
  • voorlichting, nascholing & e-learnings voor zorgprofessionals onder vlag van de IVM-academie
  • patiëntenvoorlichting
  • onderzoek
  • implementatie
  • medicatie- en organisatieadvies

Ook helpt het IVM zorginstellingen de medicatieveiligheid binnen hun organisatie structureel te verbeteren. Naast dit portfolio heeft het IVM diverse websites met informatie over onder andere geneesmiddelen in het verkeer, opiaten en kindermedicatie. Het Meldpunt Medicijnen is een website waar medicijngebruikers zowel hun positieve als negatieve ervaringen met medicijnen (anoniem) kunnen delen en ervaringen van anderen kunnen inzien. Met als doel: samen werken aan een beter, veilig en verantwoord medicijngebruik. Het Meldpunt Medicijnen bestaat sinds 2004 en geeft patiënten een stem: patiënten kunnen hun eigen ervaringen met geneesmiddelen hier kwijt en tegelijkertijd leren van bevindingen van anderen.

Met de producten en diensten wil het IVM haar missie volbrengen: zorgen voor een goed, veilig, en betaalbaar medicijngebruik in Nederland.

Het IVM doet haar werk vanuit een maatschappelijk perspectief, zonder winstoogmerk. De kernwaarden (maatschappelijk, onafhankelijk, praktijkgericht, klantgericht en deskundig) dienen als leidraad voor welke opdrachten het IVM wel of niet aanvaardt. Het IVM is dé specialist op het gebied van medicatieveiligheid en komt met praktijkgerichte adviezen en oplossingen. Vandaar de slogan: IVM maakt je beter.

Voorkomen Medicatie-incidenten (VMI)

Sinds 1 januari 2021 is het Portaal voor Patiëntveiligheid gefuseerd met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en zijn de activiteiten ondergebracht in het programma VMI van het IVM. Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) is hét landelijk meldpunt waar zowel zorgorganisaties als individuele zorgverleners medicatie-incidenten kunnen melden. VMI verzamelt en analyseert deze meldingen om risico’s in de zorgprocessen sneller zichtbaar te maken. De risico’s die VMI signaleert worden primair teruggegeven aan zorgverleners onder andere door de Praktijkprikkels. Door kennis en informatie over incidenten anoniem te verspreiden en te voorzien van aanbevelingen hoe ze te voorkomen, leren zorgorganisaties en zorgverleners van elkaar. Voor een veiliger patiëntenzorg.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]