Intensievezorgverpleegkundige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ic-verpleegkundige aan het werk
Ic-verpleegkundigen van het Erasmus MC vertellen over de verschillende afdelingen waar zij werken.

Een intensievezorgverpleegkundige of ic-verpleegkundige is een verpleegkundige die op de intensievezorgafdeling van een ziekenhuis patiënten intensieve zorg biedt.[1]

Het beroep[bewerken | brontekst bewerken]

De ic-verpleegkundige is verantwoordelijk voor het verzorgen van mensen met een bedreigende of aanwezige ernstige stoornis van een of meerdere vitale functies. Hij of zij werkt op de afdeling samen met een intensivist.

Het grote verschil met de (gewone) verpleegkundige is dat een ic-verpleegkundige goed de vitale functies moet kunnen bewaken en hierop adequaat moet kunnen reageren. Een ic-verpleegkundige mag ook meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Specialisaties zijn onder meer de beademingsverpleegkundige en CCU-verpleegkundige.

Ziektebeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Een ic-verpleegkundige moet kennis hebben van de specifieke zorg voor onder meer de volgende ziektebeelden die regelmatig op de ic aangetroffen worden:

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Om in België IZ -verpleegkundige te worden, wordt aangeraden om in het bezit te zijn van de Bijzondere Beroepstitel Intensieve Zorgen en Spoedgevallenzorg boven op het basis verpleegkunde-diploma. Deze opleiding kan afgewerkt worden in één jaar als voltijds student, of in twee jaar terwijl men werkt op een dienst Spoedopname of Intensieve Zorgen. Op elke dienst intensieve zorgen moet 75% van de verpleegkundigen in het bezit zijn van deze BBT (Bijzondere beroepstitel).

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Om in Nederland ic-verpleegkundige te worden, dient men te beschikken over een diploma voor basisverpleegkundige niveau 6. Ic-verpleegkundige is dus een specialisme in de verpleegkunde. De opleiding duurt tot achttien maanden en is alleen in duaal-variant te volgen. De Nederlandse ic-verpleegkundige is meer gespecialiseerd en heeft meer (zelfstandige)bevoegdheden dan de Belgisch opgeleide IZ-verpleegkundige. Dit ziet men ook terug in de achttien maanden durende opleiding.