InterRegio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gdm86 (overleg | bijdragen) op 13 sep 2009 om 21:21. (→‎België)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

InterRegio (afkorting IR) is een treincategorie die in verschillende Europese landen wordt gebruikt. De term wordt gebruikt voor sneltreinen die verschillende regio's met elkaar verbinden, maar een langzamere verbinding bieden dan een InterCity. In principe stoppen InterRegio's in ieder geval in alle InterCitystations op hun route.

België

Treinstellen AM80 ('Break') worden in België veel gebruikt voor IR-treinen.

De InterRegio-treinen werden door de NMBS ingesteld in 1984 als onderdeel van het IC/IR-plan. IR-verbindingen worden aangeduid met een kleine letter. In 2009 zijn er 17 IR-verbindingen (IR a t/m IR s).

Duitsland

De InterRegio werd door de Deutsche Bundesbahn ingevoerd in 1988. De InterRegio als aparte treincategorie bleek uiteindelijk niet succesvol, per 15 december 2002 werden alle InterRegio-treinen opgeheven en vervangen door InterCity's. In 2001 was in een aantal bondslanden al een snellere opvolger van de InterRegio ingevoerd, de Interregio-Express.

Nederland

Onderdeel van het in 1988 gepresenteerde Rail 21-plan van de Nederlandse Spoorwegen was de introductie van een Interregio-Snelnet. Deze Interregio zouden deels het bestaande Intercity-netwerk vervangen, zodat meer kleinere stations een snellere verbinding konden krijgen, en tegelijk de Intercitytreinen meer stations konden gaan overslaan. Dit plan werd echter nooit doorgevoerd. De naam interregio leeft nog wel voort in het Dubbeldeks interregiomaterieel, dat ondanks de naam nu als Intercitytrein wordt ingezet.