Interdisciplinariteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het begrip interdisciplinariteit betekent letterlijk 'tussen de disciplines'. Het gaat om een benaderingswijze in de wetenschap waarbij niet vastgehouden wordt aan de eigen discipline of vakgebied, maar waar een tussenpositie wordt gecreëerd. Soms is dat door de perspectieven van andere wetenschappen te combineren. Na een langere periode kan een interdisciplinaire benadering als combinatie van disciplines zelf ook weer een discipline worden.

De interdisciplinaire benaderning is niet nieuw, maar sinds halverwege de twintigste eeuw in zwang.[1] Onderzoeksgroepen zijn vaak samengesteld uit een team van verschillende experts uit verschillende vakgebieden, waardoor projecten een interdisciplinair karakter krijgen. Interdisciplinair onderwijs is meestal pas mogelijk als een interdisciplinair vakgebied tot reguliere discipline is vervallen, toch zie je de laatste jaren steeds meer mogelijkheden voor interdisciplinair studeren.

Voorbeelden van uit een interdisciplinair aandachtsgebied voortgekomen disciplines zijn:

Interdisciplinariteit is te onderscheiden van multidisciplinariteit. Multidisciplinaire wetenschap combineert eveneens disciplines, maar hierbij wordt vastgehouden aan de eigen discipline. Multidisciplinariteit gaat dus minder ver dan interdisciplinariteit.

Zie ook[bewerken]