Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (Intergovernmental science-policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, of kortweg het IPBES) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die er toe dient de interface tussen wetenschap en beleid inzake biologische diversiteit en ecosysteemdiensten te versterken. Dit hoort te gebeuren met het oog op natuurbescherming en duurzaam gebruik van biodiversiteit, menselijk welzijn op lange termijn en duurzame ontwikkeling.[1] Op 21 april 2012 werd het IPBES opgericht door 94 staten.

Alle lidstaten van de Verenigde Naties kunnen deelnemen aan het platform. De staten die lid zijn verbinden zich ertoe het IPBES uit te bouwen als de leidinggevende intergouvernementele organisatie met betrekking tot het beoordelen van de globale biodiversiteit, haar ecosystemen en de essentiële diensten die ze aan de maatschappij leveren.

Het IPBES beschikt over een mechanisme om relevante informatie en kennis van overheden, academische instellingen, wetenschappelijke organisaties, niet-gouvernementele organisaties en inheemse gemeenschappen te synthetiseren, te beoordelen en kritisch te evalueren. Dit mechanisme wordt erkend door zowel wetenschappelijke als beleidsactoren. Het gaat hier meer bepaald om een groep van experten die op een transparante wijze beoordelingen maken van zulke informatie en kennis. Het platform is uniek in de zin dat het tot doel heeft de capaciteiten te versterken voor het doeltreffende gebruik van wetenschap in de besluitvorming van alle niveaus.

Verder staat het IPBES ook in voor de tegemoetkoming aan de behoeften van multilaterale milieuakkoorden (zogenaamde MEA's) gerelateerd aan biodiversiteit en ecosysteemdiensten: het Biodiversiteitsverdrag (CBD), het Verdrag inzake Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES), het Verdrag inzake Migrerende Soorten (CMS), het Verdrag inzake Moeraslanden, het UNESCO-verdrag inzake Werelderfgoed (WHC), het Verdrag inzake Genetische Rijkdommen van Planten voor Voedsel en Landbouw (ITPGR), en het Desertificatieverdrag (UNCCD). Het platform zal voortbouwen op reeds bestaande ontwikkelingen met de bedoeling tot harmonisatie te komen van de verschillende processen.[2]

Het IPBES-secretariaat is gelegen in de Duitse stad Bonn.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]