Internationaal Vrijheidsbataljon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tabûra Azadî ya Înternasyonal
Banier van het Internationaal Vrijheidsbataljon
Land Rojava, Syrië
Regio Rojava
Oprichting 10 juni 2015
Huidige vorm 2015
Slagkracht
Eenheden Zie leden

Het Internationaal Vrijheidsbataljon (Turks: Enternasyonalist Özgürlük Taburu, Kurmanji: Tabûra Azadî ya Înternasyonal) is een militair samenwerkingsverbond tussen verschillende communistische en andere politiek linkse militaire groepen, waarvan de Verenigde Vrijheidseenheden zelf ook een militair bondgenootschap zijn.

Het Internationaal Vrijheidsbataljon is op 10 juni 2015 opgericht in de stad Ras al-Ayn. Het bataljon vecht samen met de YPG en de HPG in de Syrische Burgeroorlog tegen de Islamitische Staat in Irak en de Levant. De Marxistisch-Leninistische Communistische Partij van Noord-Koerdistan speelde de grootste rol in de oprichting van het Internationaal Vrijheidsbataljon. De Internationale Brigades uit de Spaanse Burgeroorlog diende als inspiratie voor de oprichting van het Internationaal Vrijheidsbataljon.

Opmerkelijk is dat het Vrijheidsbataljon een gevechtseenheid voor homoseksuelen huisvest, de The Queer Insurrection and Liberation Army (TQILA). Deze eenheid maakt deel uit van de anarchistische Internationale Revolutionaire Volksguerilla Eenheden die zich op hun beurt bij het Vrijheidsbataljon hebben aangesloten. TQILA is ontstaan uit een groep homoseksuele Volksguerillaleden uit Raqqa, die zich hiermee expliciet wilden verzetten tegen de behandeling van homoseksuelen door ISIL.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]