Internationaal filmfestival van Locarno

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Locarno tijdens het filmfestival
Festivalstoeltjes op de Piazza Grande

Het Internationaal Filmfestival van Locarno (Italiaans: Festival internazionale del film Locarno) wordt sinds 1946 jaarlijks in de maand augustus georganiseerd in de Zwitserse stad Locarno. Het is het kleinste van de grote jaarlijkse filmfestivals.

Het filmfestival van Locarno staat bekend om films waarvan schrijver en regisseur dezelfde persoon zijn. Het draaiboek voor dit soort film ondervindt weinig aanpassingen, en de films zijn zelden bedoeld om grote kassuccessen te worden. De fims, die vaak sociale en politieke thema's aansnijden, worden vooral in de filmhuizen gedraaid. Tijdens het tiendaagse festival worden honderden films vertoond. Een recordaantal werd vertoond in 2004, toen het er meer dan 350 waren. De beste film wint de Gouden Luipaard. De Gouden Luipaard (Pardo d'oro) wordt sinds 1968 uitgereikt. Het prijzengeld van 90.000 Zwitserse frank gaat voor de helft naar de regisseur en voor de helft naar de producent.

Uit onderzoek van de universiteit van Bellinzona blijkt dat het festival van economisch belang is voor Locarno. Gedurende de tien dagen dat het festival duurt geven de bezoekers 12 tot 13 miljoen Zwitserse frank uit in de regio. In verhouding tot de tien miljoen die het festival kost is dat een winst. De gemiddelde bezoeker geeft per festivaldag 123 Zwitserse frank uit.

Externe links[bewerken]