International Academy of Osteopathy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De International Academy of Osteopathy (IAO) is een internationale school die verschillende erkende academische opleidingen tot osteopaat aanbiedt. Deze opleidingen zijn in overeenstemming met het Bologna proces en leiden tot een Diploma in Osteopathie, een Bachelor of Science with Honours in Osteopathy of een Master of Science in Osteopathie.

Geschiedenis[bewerken]

The International Academy of Osteopathy (IAO) werd in 1987 gesticht door Grégoire Lason (MSc. Ost.), Luc Peeters (MSc. Ost) en Michel Janssens (MSc. Ost.). In 1987 werd de eerste school voor osteopathie in Duitsland opgericht en er volgde al snel een tweede school in Noorwegen in 1992. Een jaar later volgde de eerste school voor voltijds onderwijs in België.

Op 31 oktober 1998 zorgde de IAO voor een continentale primeur: de docenten van de IAO behaalden het universitaire diploma in de osteopathische geneeskunde.

De IAO breidde nog verder uit en richtte in 2000 zijn eerste school in Denemarken, te Kopenhagen op. In 2005 en 2006 volgden scholen in respectievelijk Oostenrijk en Zwitserland.[1]

De IAO bleef strijden voor de academisering en erkenning van de osteopathie en dagvaardde op 16 mei 2008 de Belgische staat wegens het niet uitvoeren van de wet op de niet-conventionele geneeswijzen. "Deze kaderwet vormde een start naar de erkenning van 4 complementaire geneeswijzen: de osteopathie, de chiropraxie, de acupunctuur en de homeopathie. Tot 2012 bestaat er echter nog geen verdere uitwerking van deze wet en zo ook geen concrete wettelijke benadering van de osteopathie."[2] De IAO behaalde zijn gelijk voor de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel. De Belgische staat ging hierop in beroep. Deze procedure loopt nog.

Aan de IAO studeren in 2012 meer dan 2000 studenten (een honderdtal artsen, de anderen zijn kinesitherapeuten en fysiotherapeuten of komen uit het secundaire onderwijs) uit 17 landen. Dit maakt van de IAO de grootste Europese school voor osteopathie.

Missie[bewerken]

Het doel van de IAO is om studenten op te leiden tot veilige, competente en onafhankelijke osteopaten.

De IAO zet zich in voor de academisering van het osteopathische beroep en voor de erkenning van het beroep in alle landen waar de IAO lessen organiseert. Samenwerking met de bestaande medische beroepen is cruciaal in deze strategie.

Via postacademische cursussen houdt de IAO contact met haar afgestudeerden. De IAO biedt hen de mogelijkheid om verder in het beroep te ontwikkelen.

The International Academy of Osteopathy heeft een tweeledig sociaal doel:

  • het eerste sociaal doel is het opleiden van academisch gevormde osteopaten die onafhankelijk en competent patiënten met klachten functioneel behandelen. Hierdoor streven we er naar om enerzijds deze patiënten te helpen en anderzijds de sociale last van ziekten en zieken te verminderen.

Door osteopathisch te behandelen trachten we de kosten voor medicatie en andere medische toepassingen te reduceren.

  • het tweede sociaal doel is iedereen de kans geven om te genieten van de voordelen van een osteopathische behandeling. De clinic in Gent (België) onderzoekt en behandelt gratis patiënten die voor een osteopathische behandeling in aanmerking komen.[3]

Samenwerking[bewerken]

De IAO onderhoudt intense academische relaties met meerdere scholen, universiteiten en beroepsverenigingen.

In 2004 werden de individuele studieprogramma’s van de IAO door Universiteit van Wales geaccrediteerd. Afgestudeerden behalen voortaan het Bachelor of Science with honours in Osteopathy.

In 2005 werd de IAO lid van The Osteopathic International Alliance - OIA. De OIA is een organisatie die wereldwijd de filosofie en praktijk van osteopatische geneeskunde en osteopathie bevordert.[4]

Op 18.05.2006 richtte de IAO, samen met een paar andere Europese scholen die de academisering van de osteopathie nastreven, The European Register for Professional Osteopaths - ERPO op. “Het ERPO is een overkoepelende organisatie voor scholen die een academische osteopathie-opleiding aanbieden in Europa.”[5]

In januari 2009 sloot de IAO een samenwerkingsakkoord met fhg Innsbruck waardoor het voor de afgestudeerden van de IAO ook mogelijk werd om een Master of Science in Osteopathie te behalen.

In juni 2009 startten de IAO en COTN te Rijsel met een academisch project waarin beide scholen met elkaar zouden samenwerken, zowel op vlak van opleiding, postacademische vorming, research en uitwisseling van studenten en docenten. Door deze samenwerking kunnen afgestudeerden van beide scholen erkende osteopaten in België en Frankrijk zijn en toegang krijgen tot het behalen van het Bachelor of Science diploma in osteopathie.[1]

Europees kwaliteitslabel[bewerken]

Tien jaar na de oprichting, op 27 maart 1997 behaalde de IAO het ISO 9001 kwaliteitslabel, als eerste school voor osteopathie in Europa.[1]

Het ISO 9001 Quality Label werd opgesteld door ISO/TC 176 "Quality management and quality assurance" van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO).

De IAO creëerde en onderhoudt een geschreven kwaliteitshandboek met specifieke procedures in verband met het verstrekte onderwijs en de aangeboden diensten.

Begin december 2010 werden door de WHO de "Benchmarks for Training in Osteopathy" gepubliceerd: hieruit blijkt dat de IAO het indicatieve curriculum van de WHO volgt.[6]

Opleidingen[bewerken]

De IAO biedt verschillende opleidingen aan, die leiden tot een Diploma in Osteopathie, een Bachelor of Science with Honours in Osteopathy of een Master of Science in Osteopathie.

Hiernaast biedt de IAO in Nederland en België ook de opleiding “Manipulaties en weke delen” aan en een uitgebreid gamma aan postacademische opleidingen (osteopathie in de sport, pediatrie, voeding enz.). De opleidingen zijn deeltijds en vereisen een medische basiskennis.

Enkel in Gent (België) wordt fulltime onderwijs aangeboden, aansluitend op het middelbare onderwijs.

Locaties[bewerken]

De IAO biedt opleidingen aan in België (Antwerpen, Gent, Louvain-la-Neuve), Nederland (Zeist), Duitsland (Berlin, Bonlanden, Darmstadt, Dortmund, Dresden, Erlangen, Hamburg, Leipzig, Melle, München, Neuss, Passau, Stuttgart), Oostenrijk (Innsbruck, Wenen), Zwitserland (Brunnen), Denemarken (Kopenhagen) en Turkije (Istanboel).

Externe links[bewerken]