International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI) is een organisatie die de primaire internationale focus voor onderzoek in vulkanologie vertegenwoordigt, inspanningen om vulkanische rampen te verlichten en onderzoek naar gerelateerde disciplines, zoals vurige geochemie en petrologie, geochronologie, vulkanische minerale afzettingen en de en de fysica van de wording en het stijgen van magma in de hogere aardmantel en de aardkorst. De IAVCEI is onderdeel van de International Union of Geodesy and Geophysics.

De IAVCEI publiceert artikelen in het wetenschappelijke tijdschrift Bulletin of Volcanology.

Geschiedenis[bewerken]

De International Union of Geodesy and Geophysics (IUGG) is een niet-gouvernementele organisatie die is opgericht in 1919. De sectie vulkanologie van de IUGG was de voorloper van de IAVCEI.[1] De IAVCEI werd officieel opgericht tijdens de eerste Algemene Bijeenkomst van de IUGG. Deze bijeenkomst werd in 1922 in Rome gehouden. Tijdens de vierde algemene bijeenkomst, in 1930 in Stockholm, werd de naam in International Association of Volcanology (IAV) veranderd. De naam werd in 1967 opnieuw aangepast, ditmaal naar de huidige naam, om meer overeen te komen met de naam van de International Association of Seismology and the Physics of the Earth's Interior (IASPEI).[2]

Tijdschrift[bewerken]

Het tijdschrift Bulletin of Volcanology wordt uitgegeven door de IAVCEI. Het tijdschrift is een voortzetting van Bulletin Volcanologique, dat in 1922 met publicaties begon.

Bronnen, noten en/of referenties

De sectie artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
Referenties

  1. (en) International Union of Geodesy and Geophysics: pagina 3 Jaarboek 2012
  2. (en) Schmincke, H.U. (Juni 1995). IAVCEI: Who we are and what we do. Bulletin of Volcanology 57 (3): 201–218 . DOI:10.1007/BF00265040.