International New York Times

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf International Herald Tribune)
Ga naar: navigatie, zoeken
International New York Times
International New York Times
Type Dagblad
Formaat Broadsheet
Eerste editie 1887
Eigenaar(s) The New York Times Company
Oplage 242.200
Land(en) Globaal
Talen Engels
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
'Masthead' van de International Herald Tribune

De International New York Times is een Engelstalig dagblad dat sinds 1887 wordt uitgegeven.

De redactie is gevestigd in Neuilly-sur-Seine, een voorstad van Parijs. De krant wordt in meer dan 180 landen verkocht en op 35 verschillende plaatsen gedrukt. De oplage is 242.200 (2005).

De krant is tegenwoordig van dezelfde uitgeverij als de The New York Times en de inhoud van deze twee kranten is deels gelijk. Op 15 oktober 2013 werd de naam gewijzigd van International Herald Tribune in International New York Times.

Geschiedenis[bewerken]

De "Herald" werd op 4 oktober 1887 als Europese versie van de New York Herald opgericht door eigenaar James Gordon Bennett Jr. In 1928 was dit de eerste krant die met het vliegtuig werd gedistribueerd. Vanuit Parijs werden er kranten naar Londen gevlogen zodat deze 's ochtends al verkocht konden worden. Ten tijde van de Duitse bezetting werd de krant niet gedrukt.

In 1959 werd de krant overgenomen door John Hay Whitney en sinds 1966 is de The Washington Post gedeeld eigenaar. In dat jaar hield de New York Herald op te bestaan. Sinds The New York Times in 1967 een van de eigenaren werd, is de naam veranderd in International Herald Tribune. Sinds 2002 is de krant geheel in handen van The New York Times Company.

Tijdens de 20e eeuw is de International Herald Tribune voorloper geweest in de internationale krantendistributie en anno 2011 kan ze beschouwd worden als een van de weinige kranten met een wereldwijde opzet (de Financial Times en The Wall Street Journal zijn de voornaamste andere kranten met gelijkaardige opzet).

Naast het hoofdkantoor in Neuilly-sur-Seine, heeft de International Herald Tribune een tweede kantoor in Hongkong, dat de Aziatische operatie leidt, alsmede talrijke andere kleinere kantoren verspreid over de wereld, onder andere in Amsterdam, Frankfurt, Londen, Milaan, Singapore en Zürich. Daarnaast heeft de International Herald Tribune talrijke partnerships aangegaan om met behulp van lokale kranten Engelstalige lokale secties aan te bieden, onder andere met El País, Daily News Egypt, Haaretz, Asahi Shimbun, Moscow Times, enzovoorts, waardoor de krant een grotere wereldwijde armslag heeft gekregen.

Waar de voorloper van de Parijse vestiging in de Verenigde Staten een uiterst gereputeerde krant was, is de IHT vandaag zeer bescheiden aanwezig in het natuurlijke 'thuisland'; als eigendom van The New York Times Company wordt de Verenigde Staten overgelaten aan de NY Times, terwijl IHT wordt gepositioneerd als de Global Edition van de NY Times en daardoor de wereld (buiten de Verenigde Staten) als haar thuismarkt beschouwt.

Inhoud[bewerken]

Dankzij de verschillende redacties en drukkerijen is de krant in staat om regionale accenten in de inhoud van de krant aan te brengen. Zo heeft de IHT in Bangkok veel meer Aziatisch nieuws, zowel op de voorpagina als binnen in de krant, dan het exemplaar dat dezelfde dag in Barcelona verschijnt.

Externe link[bewerken]