Internationale Dag van de Persvrijheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Internationale Dag van de Persvrijheid is jaarlijks ingesteld op 3 mei.

De dag werd in 1993 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid, en regeringen eraan te herinneren hun plicht te vervullen het eraan gekoppelde artikel 19 van de Universele verklaring van de rechten van de mens en de Verklaring van Windhoek uit 1991 te handhaven.

UNESCO onderstreept sinds 1997 jaarlijks de persvrijheid door op deze dag de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid uit te reiken. De prijs werd genoemd naar Guillermo Cano Isaza, de redacteur van de Colombiaanse krant El Espectador, die vanwege zijn uitgebreide berichtgeving over de drugsbaronnen in het land op 17 december 1986 werd vermoord in Bogota.

In 2011 zal de Internationale Dag van de Persvrijheid worden gehouden in Washington, Verenigde Staten. Dit heeft tot kritiek geleid van veel mensen, gezien de controversiële acties van de VS ten opzichte van klokkenluiders website Wikileaks.[1]

In 2012 wordt in Nederland de Dag van de Persvrijheid georganiseerd door Free Press Unlimited & partner organisaties. Het centrale thema van deze dag is Untold Stories, verhalen die journalisten besluiten niet te vertellen uit angst om de veiligheid van henzelf en hun familie in gevaar te brengen. Toonaangevende journalisten uit Turkije en Mexico vertellen hun Untold Story, twee landen waar het om uiteenlopende reden steeds moeilijker en gevaarlijker wordt voor journalisten om hun werk te doen.