Internet Information Services

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Internet Information Services (voorheen Internet Information Server, afgekort IIS) is een webserver voor Windows-machines die serverdiensten voor het internet aanbiedt. Het is ontwikkeld door Microsoft en wordt standaard meegeleverd in versies van Windows Server.

Een server (of computer) waarop een webserverpakket geïnstalleerd wordt, wordt eveneens een webserver genoemd. Oorspronkelijk was IIS een onderdeel van het Option Pack voor Windows NT, maar later werd het een integraal onderdeel van Windows 2000 en Windows Server 2003.

Microsoft Web Platform Installer is een installatieprogramma om de installatie van IIS, ASP.NET en PHP te vereenvoudigen. Ook software van derden wordt ondersteund, zoals Drupal en Wordpress.

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

In IIS 7.5 worden FTP-, SMTP-, NNTP- en HTTP- en HTTPS-protocollen ondersteund. Eerdere versies hadden ook een Gopher-server.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De webserver zelf is niet in staat om serverside processen uit te voeren, maar laat dit over aan ISAPI-applicaties. Microsoft levert zelf een aantal van dergelijke applicaties voor bijvoorbeeld Active Server Pages en ASP.NET. Daarnaast worden onder andere PHP en Perl ondersteund door applicaties van derden. Vanaf Windows Server 2003 worden alle ISAPI-handlers echter uitgeschakeld en draait de server onder een account met weinig rechten. De reden hiervoor is dat IIS in het verleden het slachtoffer werd van aanvallen op gaten in de beveiliging, zoals de wormen Code Red en Nimda.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]