Naar inhoud springen

Internetmarketing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Internetmarketing of online marketing is een vorm van marketing van producten en diensten via het internet. Online marketing omvat internetreclame, maar evengoed minder directe vormen van marketing, zoals zoekmachinemarketing, affiliate marketing, e-mailmarketing, contentmarketing, virale marketing en marketing via sociale media. De laatste jaren is reclame en marketing via het internet uitgegroeid tot de grootste reclamemarkt.[bron?]

Pijlers[bewerken | brontekst bewerken]

Twee belangrijke pijlers van de hedendaagse online marketing zijn: zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekmachinemarketing (SEA). Met SEO wordt een website geoptimaliseerd om vindbaar te zijn in het organische (onbetaalde) gedeelte van de zoekmachines. Met SEA worden de betaalde kanalen van de zoekmachines benut, zoals: Google Adwords en Google Shopping. Gepersonaliseerde marketing blijft de focus, waarbij bedrijven streven naar meer specifieke en relevante content voor hun doelgroepen.

Ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Data-analyse en kunstmatige intelligentie spelen hierbij een groeiende rol en stellen merken in staat om meer klanten te bereiken. Videocontent, met name live-uitzendingen en interactieve video's, wint aan populariteit als effectieve middelen om de betrokkenheid van consumenten te vergroten. Tegelijkertijd groeit de aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in digitale marketingcampagnes. Consumenten tonen steeds meer interesse in merken die een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving. Influencer-marketing blijft evolueren, waarbij langdurige samenwerkingen tussen merken en influencers centraal staan.