Internetmarketing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
28-08-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Internetmarketing (ook wel online marketing of e-marketing genoemd) is de marketing van producten of diensten via internet. Tot internetmarketing wordt onder andere gerekend: zoekmachineoptimalisatie, reclamebanners, e-mailmarketing, referralmarketing, affiliate marketing, interactieve marketing, weblogmarketing en virale marketing.

Internetmarketing brengt het creatieve en technische werkgebied samen. Daaronder zijn te verstaan: design, ontwikkeling (van websites), adverteren en verkoop. Internetmarketing wordt ook in verband gebracht met het toepassen van adverteren tijdens verschillende fasen van de ‘customer engagement cycle’ door zoekmachinemarketing (Search Engine Marketing SEM), zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization SEO), banneradvertenties op relevante websites, e-mailmarketing, and Web 2.0 strategieën.

Bedrijfsmodellen[bewerken]

Internetmarketing kent diverse bedrijfsmodellen:

  • E-Commerce: het model waarbij producten direct aan de consument worden verkocht, aan bedrijven of van consument aan consument.
  • Lead-based websites: de strategie waarbij een bedrijf waarde creëert door het vergaren van ‘sales leads’ (potentiële klanten) van zijn website. Deze organische leads worden doorverkocht aan andere bedrijven, zodat zij de leads kunnen benaderen met hun producten en of diensten.
  • Affiliate marketing: het proces waarbij een product of dienst dat door een bedrijf is gecreëerd, door een ander wordt vermarkt of verkocht voor een bepaalde commissie (vaak ligt dit percentage tussen de 5 en 20% van het product). Vaak verschaft het producerende bedrijf informatie aan hun affiliates. Denk daarbij aan verkoopbrieven, affiliate links en tracking tools.
  • Local internet marketing: een strategie waarbij een klein bedrijf het internet zo gebruikt dat potentiële klanten in contact worden gebracht met de producten en diensten van het kleine bedrijf. Vaak is het opbouwen van een relatie een belangrijke voorwaarde voor succes. Local internet marketing maakt gebruik van middelen zoals social media marketing en gerichte online verkooppromoties.

Een-op-eenbenadering[bewerken]

In een-op-eenbenadering richten marketeers zich op een gebruiker op het internet, zodat het bericht (e-mail etc.) persoonlijk aan hem of haar gericht is. Deze benadering wordt gebruikt in zoekmachinemarketing, waarbij de getoonde advertenties gekoppeld zijn aan zoekwoorden die in de zoekmachines worden ingevoerd. Vaak maakt men dan gebruik van pay-per-click (PPC). Maar er zijn ook veel andere manieren om dit te kunnen doen.

Nichemarketing[bewerken]

Nichemarketing is een methode om meer nadruk te leggen op de specifieke wensen van consumenten. Nichemarketeers verschillen van traditionele internetmarketeers, omdat zij meer kennis hebben van een gespecialiseerd onderwerp. Bijvoorbeeld, bij traditionele internetmarketing zou de campagne een breder terrein beslaan, zoals keukengerei, terwijl nichemarketing zich meer toespitst op specifieke onderwerpen, zoals een mixer.

Nichemarketing stelt de gebruiker in staat om zeer gerichte informatie te publiceren, en zich daarmee te promoten als autoriteit op dat gebied.

Geo-targeting[bewerken]

In de internetmarketing worden met de termen "geo-targeting" en "geomarketing" methodes aangeduid om een bepaald gebied in kaart te brengen, om inzicht te krijgen waarop gezocht wordt. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van geolocatie software. De volgende waarden worden meegenomen in het onderzoek: land, regio/provincie, stad, postcode, IP adres en andere criteria.

Social media marketing[bewerken]

Social media marketing of socialemediamarketing is een vorm van internetmarketing waarbij gebruik wordt gemaakt van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter om specifieke gebruikersgroepen te betrekken bij een marketingcampagne. Het voordeel ten opzichte van traditionele marketing is dat communicatie op twee manieren kan verlopen. Gebruikers van het sociale netwerk kunnen bijvoorbeeld commentaar leveren op campagnes die gevoerd worden door bedrijven. Een gevaar hiervan is wel dat een goedbedoelde campagne om kan slaan als het teveel ingaat tegen de zin van de te bereiken doelgroep. De interactie met de doelgroep kan er echter ook voor zorgen dat een kleine en goedkope campagne een groot bereik heeft. Een campagne via sociale media kan ingezet worden voor verschillende doeleinden, zoals vergroting van het bereik van een merk, grotere naamsbekendheid, het in contact treden met klanten van het bedrijf of het stimuleren van de hechting en loyaliteit van bestaande klanten.

Daarnaast is er een belangrijk verschil tussen Push marketing en Pull marketing. Push marketing is het onder de aandacht brengen van het product of de dienst met als doel de algemene kenbaarheid te vergroten. Pull marketing is inspelen op de vraag van consumenten via het gebruik van een online marketing kanaal (waaronder Social Media).

Het gebruik van Google AdWords is een mooi voorbeeld van zowel Push- als Pullmarketing. Via het Display netwerk kun je een advertentie plaatsen op duizenden websites met als doel een grotere naamsbekendheid te genereren en met Google AdWords Search kun je een relevante tekstadvertentie naar voren laten komen op het moment dat iemand iets in Google zoekt.

Push- en Pullmarketing zijn op het gebied van Internetmarketing en Social Media een belangrijk begrip om zo een duidelijke focus uit te kunnen stippelen in het behalen van de gewenste (online) doelen.

Online marketingbureaus[bewerken]

Er zijn veel bedrijven die zelf hun internetmarketing doen. Andere bedrijven kiezen ervoor om hun online marketing uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven.