Naar inhoud springen

Interuniversitaire Literaire Prijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Interuniversitaire Literaire Prijs is een Vlaamse schrijfwedstrijd en literaire onderscheiding die wordt uitgereikt aan de Katholieke Universiteit Leuven georganiseerd door Babylon (studentenkring voor Taal- en Letterkundigen). De wedstrijd staat open voor alle studenten van de verschillende Vlaamse universiteiten. Deelnemers kunnen werken inzenden in de categorieën poëzie, proza en anderstalig. Het onderwerp van de inzendingen is daarbij volledig vrij. Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakjury.

De Interuniversitaire Literaire Prijs werd voor het eerst uitgereikt in het academiejaar 1976-1977. De organisatie van de schrijfwedstrijd lag toen bij de letterenkring Germania (Leuven) en was gericht op Leuvense studenten. In 1989 werd de Prijs opengesteld voor alle studenten van de Vlaamse universiteiten en hogescholen.

In 1999 kreeg de organisatie van Germania’s Interuniversitaire Literaire Prijs een stevige boost. Door de samenwerking met het literaire tijdschrift Dietsche Warande en Belfort kon men de prijs professionaliseren. In 2000 steeg het aantal inzendingen vanuit alle hoeken van Vlaanderen beduidend.

Na het ter ziele gaan van de kring Germania ten gevolge van de bama-structuur, zette letterenkring Babylon de traditie van de Interuniversitaire Prijs verder. De Nederlandse letterkundigen blijken nog steeds te floreren wanneer in 2005 de eerste Interuniversitaire Literaire Prijs Babylon het licht ziet. In 2011 werd er naast de categorieën proza en poëzie ook een categorie audiovisuele poëzie ingericht. Deze categorie werd niet door de vakjury beoordeeld maar wordt een publieksprijs toebedeeld. In 2012 besliste de organisatie deze categorie echter terug ongedaan te maken.

De Interuniversitaire Prijs kende onder de organisatie van kring Germania verscheidene winnaars die al dan niet als schrijver nog steeds in de letterenwereld opduiken en floreren, onder wie Dirk van Bastelaere, Erik Spinoy, Koen Peeters, Leen Huet, Paul Demets, Paul Bogaert, Anne Provoost, Ortwin de Graef, Johan Reyniers, Sigrid Bousset, Bert Gabriëls, Saskia De Coster, Jan Geerts, Patrick Bassant, Maarten de Pourcq en Fransiska Louwagie.

De Interuniversitaire Literaire Prijs Babylon kende sinds 2005 volgende laureaten in de categorieën proza en poëzie: