Into the Woods

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Into the Woods
Muziek Stephen Sondheim
Teksten Stephen Sondheim (liedteksten)
James Lapine (script)
Gebaseerd op Bruno Bettelheim's The Uses of Enchantment
Productie 1987 Broadway
1988 United States National Tour
1990 West End
1998 West End revival
2002 Broadway revival
2010 London revival
2011 Province of Quebec
Prijzen Tony Award voor beste muziek en liedteksten
Tony Award voor beste libretto
Drama Desk for Best Musical
Tony Award voor beste nieuwe productie van een musical
Laurence Olivier Award voor beste nieuwe productie van een musical
Portaal  Portaalicoon   Musical

Into the Woods is een musical met liedteksten en muziek van Stephen Sondheim en een script is van James Lapine. De musical ging in 1986 in première, in het Old Globe Theatre in San Diego in een regie van Lapine. In het daaropvolgende jaar verscheen de musical op Broadway, met in de hoofdrollen onder meer Bernadette Peters (als de heks) en Joanna Gleason (als de bakkersvrouw). Weer in een regie van Lapine. Deze eerste Broadwayproductie van de musical ontving lovende kritieken en in 1988 werd Into the Woods bekroond met verschillende Tony Awards, onder andere voor "beste libretto", "beste originele muziek" en "beste vrouwelijke hoofdrol in een musical" (Joanna Gleason). Van de musical werden sindsdien een groot aantal uitvoeringen geproduceerd, waaronder een toer door de Verenigde Staten in 1988 en producties op West End (1990), een televisieproductie (1991, een registratie van de Broadwayproductie uit 1988, met de originele Broadwaybezetting), een jubileumproductie (1997), een productie in Los Angeles (2002) en een nieuwe versie (met weer James Lapine als regisseur) op Broadway in 2002.[1]

Plot[bewerken]

In de musical lopen verhaallijnen en personages van verschillende bekende sprookjes van de Gebroeders Grimm, waaronder Roodkapje, Rapunzel, Sjaak en de bonenstaak en Assepoester door elkaar. Zij vormen samen met nieuwe elementen een verhaal over een Bakker en zijn vrouw, die een kind wensen. De Heks in het verhaal heeft echter een vloek over hen uitgesproken, waardoor ze onvruchtbaar zijn. Volgens de Heks zal de vloek pas opgeheven worden als zij in het woud vier voorwerpen verzamelen: een melkwitte koe, het vlasblonde haar, de bloedrode mantel en een glazen muiltje. Maar in het woud ontdekken zij Sjaak (van de bonenstaak), Rapunzel, Roodkapje en Assepoester die hun eigen wensen proberen te vervullen. Ze komen tot het inzicht dat het nastreven van hun wens gevolgen heeft voor de anderen en staan voor de keuze: in hoeverre is het vervullen van hun eigen wens belangrijker dan de verantwoordelijkheid voor het welzijn van anderen?

Nederlandstalige versies[bewerken]

In 2003 werd Into the Woods gespeeld in openluchttheater Birkhoven in Amersfoort.[2] De vertaling was van Petra van Eerden, de regie van Julia Bless, muzikale leiding door Robert Jan Kamer. De voorstelling was daar gedurende een aantal weken te zien.

In 2007 werd voor het M-Lab een nieuwe Nederlandse versie van de musical geproduceerd, op basis van een vertaling/bewerking door Koen van Dijk, die ook de regie verzorgde. In zijn bewerking schrapte Van Dijk een aantal personages om het stuk met een kleinere bezetting te kunnen spelen. Van 9 september 2010 t/m 4 oktober 2010 was de M-Lab versie van Into the Woods opnieuw te zien in 13 theaters in Nederland.

Rol Vertolker 2003[3][4] Vertolker 2007[5][6] Vertolker 2010[7]
Heks Kirsten Cools Vera Mann Lone van Roosendaal
Bakker Ger Otte Dick Cohen Jasper Kerkhof
Bakkersvrouw Frédérique Sluyterman van Loo Wieneke Remmers Wieneke Remmers
Assepoester Ann Van den Broeck Maike Boerdam Annick Boer
Assepoesters Prins/Wolf Rolf Koster René van Kooten Remko Vrijdag
Assepoesters moeder Esther Maas Lieke van den Broek Hanneke Vos
Roodkapje Wieneke Remmers Marit Slinger Marit Slinger
Jack (Sjaak) Barend van Zon Freek Bartels Rick Sessink
Sjaaks Moeder Aafke van der Mey Marika Lansen Marika Lansen
Raponsel Annemieke van der Ploeg Suzanne Brüning Michelle van de Ven
Raponsels Prins Willem Alink Sander Volders Sander Volders
Verteller Bob van Tol Filip Bolluyt Filip Bolluyt
Assepoesters stiefmoeder Martine Kennis - -
Florinda, stiefzus van Assepoester Saskia Schafer - -
Lucinda, stiefzus van Assepoester Roosmarijn van Bohemen - -
Reuzin  ? Lieke van den Broek Hanneke Vos
Grootmoeder Esther Maas - -
Assepoesters vader/kamerheer Jorge Verkroost - -

In 2001 werd Into the Woods ook gespeeld op De Theaterschool (Amsterdam) in een vertaling van Florus van Rooijen, Bart Jan te Boekhorst regisseerde en de decors en kostuums waren van Jan Aarntzen. De cast bestond uit Jeroen van Koningsbrugge, Wende Snijders, Martijn Hillenius, Florus van Rooijen, Nynke Laverman, Kim van Zeben, Dorien Haan, Vanessa Werkhoven, Sophie van Hoijtema, Joy Wielkens, Maartje Teussink, Javier Guzman, Jurre Bussemaker, Jacqueline Boot, Thijs Maas, Steef Hupkes en Daniël Arends.[8]

Verfilming[bewerken]

In 2014 werd de musical verfilmd door Walt Disney Pictures.

Externe links[bewerken]