Intranet Private Branch eXchange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Intranet Private Branch eXchange (afgekort IPBX), ook wel genoemd IP-PBX (Internet Protocol Private Branch Exchange), is in de telefonie een bedrijfscentrale die verbindingen tot stand kan brengen voor telefoontoestellen in het bedrijf die op de Voice over IP (VoIP) technologie gebaseerd zijn. De meeste IPBX-systemen kunnen zowel met traditionele buitenlijnen als met een externe VoIP verbinding werken. Ook kunnen vaak traditionele telefoontoestellen in het bedrijf op de IPBX worden aangesloten, zodat verbindingen tussen VoIP en traditionele telefoontoestellen in stand kunnen worden gebracht.

Een IPBX biedt over het algemeen ten minste de functionaliteit die gebruikers verwachten van een traditionele bedrijfscentrale of PBX (Private Branch eXchange). Voorbeelden zijn automatische doorverbinding, conferenties etc.

De IPBX is meestal in het bedrijf geplaatst, en is het eigendom van het bedrijf.

Het voordeel van gebruik van het Internet Protocol is dat het interne telefoonnetwerk niet meer gescheiden hoeft te zijn van het interne datanetwerk, wat de integratie met andere elektronische communicatie, zoals e-mail, vergemakkelijkt.