Intres (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Intres B.V.
Eigendom Coöperatie Intres U.A., eigendom van de leden
Oprichting 1992, oudste onderdeel 1918
Oprichter(s) Topkring-Ceniko en Obema
Sleutelfiguren Peter Dirks
Hoofdkantoor Hoevelaken, Nederland
Werknemers 471
Producten Diensten aan winkeliers
Industrie Groothandel, diensten
Omzet 975 miljoen euro (2007)
Winst 1,259 miljoen euro (2007)
Website http://www.intres.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Intres B.V. (International Retail Support) is een Nederlandse retailorganisatie, gevestigd in Hoevelaken. Het bedrijf levert verschillende diensten aan eigenaren van winkels en is franchisegever van formules als Intersport en Libris. Algemeen directeur is Peter Dirks. Het heeft, in omzet over 2005 en 2006 en aantal medewerkers gemeten, de 100e plaats op de lijst van Nederlandse bedrijven.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Intres is ontstaan uit fusies van verschillende inkoopcombinaties. De oudste onderdelen zijn in 1918 opgericht. Fusies in 1964 (Noord-Nederland met Ingo), 1976 (Topkring met Ceniko), 1992 (Topkring met Obema) en 1997 (Beco met Intres) hebben voor het huidige bedrijf, dat vier verschillende branches bedient, gezorgd. Doordat het bedrijf ontstaan is uit fusies van verschillende inkoopcombinaties heeft het nog steeds een coöperative rechtsvorm. Intres B.V., waarin alle activiteiten zitten, is geheel eigendom van de coöperatie Intres U.A., waarvan alle aangesloten leden dus indirect eigenaren zijn. Sinds 1968 is Intres in het centraal gelegen Hoevelaken gevestigd. Het is de grootste werkgever van het dorp.

Activiteiten[bewerken]

Een Intersport Megastore in Groningen

De activiteiten van Intres zijn in te delen in vier divisies: Mode, Wonen, Intersport Nederland en Media. Deze vier onderdelen beheren formules als First Lady, Lin-o-Lux, Garant Meubel, Intersport, Coach, Blz. en Libris.

De leden kunnen profiteren van inkoopvoordeel doordat met een grotere groep ondernemers wordt ingekocht. Naast de formulebedrijven heeft Intres ook diensten als centrale betaling en commerciële services (marketing).

Zo worden er voor samenwerkende groepen van ondernemers consumentenwebsites ontwikkeld. Er wordt ook gewerkt aan het nieuwe winkelen.

Cijfers[bewerken]

In 2007 had Intres 1237 leden met 1874 vestigingen. Ook leverde Intres centrale betaaldiensten voor 2419 ondernemingen. De omzet in 2007 bedroeg 975 miljoen (waarvan het grootste deel betrekking heeft op de activiteit Centraal Betalen) en de winst 1,259 miljoen euro.

Positie[bewerken]

De leden van Intres in Nederland realiseren een consumentenomzet van 2,1 miljard euro. De formules[2] en Intersport[3] zijn marktleiders in hun branche. In 2012 besloot Intres te fuseren met zijn grootste concurrent, Euretco.[4]

Externe link[bewerken]