Introduction et Rondo Capriccioso (Saint-Saëns)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Introduction et Rondo Capriccioso
Componist Camille Saint-Saëns
Soort compositie compositie voor viool en orkest
Gecomponeerd voor Viool en orkest
Toonsoort a mineur
Opusnummer 28
Compositiedatum 1863
Première onbekend
Duur ca. 9 minuten
Oeuvre Oeuvre van Camille Saint-Saëns
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Introduction et Rondo Capriccioso, opus 28 is een compositie voor viool en orkest van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Saint-Saëns schreef het werk in 1863 voor de vioolvirtuoos Pablo de Sarasate.

Het stuk duurt in totaal negen minuten. Het anderhalve minuut durende Introduction bestaat uit een droevige zangerige melodie voor de viool begeleid door het orkest. De strijkers spelen over het algemeen in deze begeleiding pizzicato. Na het Introduction start het Rondo Capriccioso wanneer de violist een serie van trillers speelt welke worden gevolgd door het orkest dat stevig inzet. Vluchtig wordt er gespeeld, waarna er even een moment van rust in het werk komt. Deze afwisseling vormt het rondokarakter van het stuk. Het stuk eindigt met een solo voor de violist die dubbele snaren afstrijkt, gevolgd door een kleine inzet van het orkest, waarna de violist er nog eens een vluchtige passage bovenop doet.

Een van de meest gelauwerde opnames is die van de meesterviolist Jascha Heifetz gepaard met de uiterst zeldzame beelden uit de film They Shall Have Music uit 1939.