Inuit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Inuit vrouw, begin twintigste-eeuw
Inuitvrouwen uit Labrador

Inuit is de naam waarmee de Eskimo's van Groenland en Canada zichzelf aanduiden. De Eskimo's van Alaska worden Joepik (Engels: Yupik) genoemd, en zijn verwant aan de Siberische Joepik van het noordoostelijke gedeelte van het Russische Verre Oosten. Het woord inuit is het meervoud van inuk, dat mens of echte mens betekent in het Inuktitut.

Het woord Inuit wordt ook gebruikt als alternatief voor de benaming Eskimo, omdat die term door sommige Inuit als beledigend wordt beschouwd. De Inuit Circumpolar Conference van 1977 in Barrow (Alaska) besloot om als overkoepelende term het woord Eskimo te vervangen door Inuit, ongeacht welke plaatselijke namen in gebruik zijn en ook voor minderheden die er niet toe behoren, zoals de nauw met de Inuit verwante Joepik. Dit advies wordt in het Nederlands niet algemeen gevolgd. De Joepik zien zichzelf liever aangeduid als Eskimo. In Nederland behartigt de Stichting Arctic Peoples Alert de belangen van de Inuit.

Gebied[bewerken | bron bewerken]

De Groenlandse Inuit wonen langsheen de kusten van het eiland Groenland. De Canadese Inuit leven vooral in het noorden en noordoosten van het land. Het betreft met name Nunavut en de Northwest Territories, met daarnaast de regio Nunavik in het noorden van Quebec en de regio's Nunatsiavut en NunatuKavut in Labrador.

Cultuur[bewerken | bron bewerken]

De Inuit spreken verschillende talen van de Eskimo-Aleoetische taalgroep (de Inuittalen), waarvan Inuktitut in Canada en het Groenlands het meest gesproken worden. De Inuittalen zijn agglutinerend van aard: de inhoud van een gehele zin wordt vaak gegeven in de vorm van één, complex woord. In Groenland is het Groenlands niet alleen ambtstaal, maar tevens de enige taal die het grootste deel van de bevolking leert. De Inuit kennen geen literaire traditie, wel bezitten zij een rijke schat aan mondeling overgeleverde mythen en verhalen, de Inuitmythologie. De Inuit spreken verschillende talen, die niet allemaal onderling verstaanbaar zijn. Het Groenlands is in Groenland naast het Deens de officiële taal, terwijl de Canadese Inuittalen in Canada hooguit als regionale talen erkend worden. Deze talen hebben vaak slechts enkele duizenden sprekers. De Inuitstam is erg gastvrij en onder alle omstandigheden bedienen zij hun gasten. Ze hebben hun eigen keuken. Het meest gegeten gerecht is vissen- en zeehondenvlees.

Bibliografie[bewerken | bron bewerken]

  • Giulia Bogliolo Bruna, Apparences trompeuses. Sananguaq. Au coeur de la pensée inuit, (Préface J. Malaurie, Postface R. Santoni), Yvelinédition, coll. Latitude Humaine, Montihny-le-Bretonneux, 2007.
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Inuit op Wikimedia Commons.