Autodesk Inventor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Inventor)
Ga naar: navigatie, zoeken
Autodesk Inventor
Autodesk Inventor
Ontwikkelaar Autodesk
Recentste versie 2016 
(maart 2015)
Status Actief
Besturingssysteem Windows 7+
Categorie CAD-software
Licentie Propriëtair
Website autodesk.com/inventor
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Autodesk Inventor is CAD-software ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Autodesk voor het maken van digitale 3D-prototypes van producten.

Met Inventor kunnen nauwkeurige 3D-modellen worden vervaardigd om producten te ontwerpen, te visualiseren en te simuleren, voordat ze geproduceerd worden.

Kenmerken[bewerken]

 • 3D werktuigbouwkundig ontwerpen
 • DWG-interoperabiliteit: AutoCAD DWG-gegevens en 3D-gegevens samenvoegen in één digitaal 3D-model
 • Ontwerpen van grote samenstellingen, plastic onderdelen en plaatwerkonderdelen
 • Ontwerpvisualisatie en productdocumentatie

Omgevingen[bewerken]

In Inventor wordt gewerkt in verschillende omgevingen.

 • Part - onderdelen modelleren in 3D
 • Assembly - samenstellingen in 3D
 • Presentation - voorstellingen van een samenstelling in 3D
 • Drawing - 3D-onderdelen of samenstellingen automatisch omzetten naar 2D tekeningen
 • Sheet Metal - plaatwerk in 3D
 • Weldment - lassamenstellingen in 3D

Elk van deze omgevingen beschikt over zijn eigen aanpasbare template en creëert aparte bestanden met een eigen bestandsformaat. Al deze bestanden zijn met elkaar verbonden als externe referentie. Bij een aanpassing van een afmeting van een 3D-onderdeel zal deze afmeting automatisch aangepast worden in de samenstelling en in de 2D-tekening.

Bestandsformaten[bewerken]

 • Part - *.ipt (Inventor ParT)
 • Assembly - *.iam (Inventor AsseMbly)
 • Presentation - *.ipn (Inventor PreseNtation)
 • Drawing - *.idw (Inventor DraWing)
 • Drawing - *.dwg (DraWinG)
 • Project - *.ipj (Inventor ProJect)

Parametrische Solid Modeler[bewerken]

Inventor is gebaseerd op parametrische modelleringstechnieken. Men begint met het ontwerpen van 3D-onderdelen (Parts). Deze onderdelen kunnen in een samenstelling (Assembly) worden gecombineerd. De afmetingen bepalen de maat van het getekende object. Als de afmetingen worden veranderd, zal de tekening na een automatisch update aangepast worden aan de nieuwe maten. Hierdoor kan de ontwerper tijdens het ontwerpproces snel aanpassingen doen, zowel in de Parts, de 2D Drawings als in de Assembly.

De essentiële bouwstenen van een Inventor ontwerp zijn de Parts. Een Part wordt ontworpen door eerst te schetsen. Schetsen is het tekenen van een object dat er ongeveer op lijkt. De maten worden na het schetsen geplaatst. Deze maten bepalen de juiste afmeting. Het getekende object zal zich aanpassen aan de opgegeven maat. Al deze maten worden opgeslagen in een ‘Parameters’ tabel. De gebruiker kan zelf parameters creëren of formules invoeren

Als een aantal onderdelen (Parts) zijn ontworpen kan men een samenstelling (Assembly) maken. Deze Assembly kan uit Parts en Sub-Assembly’s bestaan. In de Assembly kan men nog Parts aanmaken of Parts bijwerken en aanpassen.

De Assembly kan in beweging gezet worden om te kijken of het mechanisme naar behoren werkt. Een presentatie van al de mogelijkheden van het ontwerp kan opgenomen worden als video.

Versiehistorie[bewerken]

De eerste versies van Autodesk Inventor kregen tijdens de ontwikkelingsfase de codenaam van sportauto's en SUV's. Vanaf 2006 bij versie 11 wordt er als codenaam steeds een beroemd uitvinder of wetenschapper gebruikt.

Versie Codenaam Introductiedatum Wat is er nieuw
1 Mustang 20 september 1999
2 Thunderbird 1 maart 2000
3 Camaro 1 augustus 2000
4 Corvette 1 december 2000
5 Durango 17 september 2001 diverse verbeteringen, maar geen verrassende vernieuwingen
5.3 Prowler 30 januari 2002
6 Viper 15 oktober 2002
7 Wrangler 18 april 2003 DWG-ondersteuning voor AutoCAD 2004, compatibiliteit met Autodesk Express Viewer, Large-Assembly Design Performance
8 Cherokee 15 oktober 2003 snelheidsverbeteringen (openen van Drawings, aanmaken van Drawing Views, bewerken van Dimensions)
9 Crossfire 15 juli 2004
10 Freestyle 6 april 2005 Taakplanner (Task Scheduler), Inventor Studio, Associative import van Mechanical Desktop data, Design Accelerators, Assembly Constraints gebruiken kleuren om onderscheid te maken tussen de eerste en tweede constraintselectie.
11 Faraday 6 april 2006
2008 Goddard 11 april 2007
2009 Tesla 16 april 2008 Frame Generator, Sheet Metal, skeletmodelleren
2010 Hopper 27 februari 2009 Ribbon, Nieuwe FEA
2011 Sikorsky 26 maart 2010 Dynamic Input, Direct Manipulation, Assemble tool, Visualization, iCopy, iLogic (variantenmodelleren)
2012 Brunel 22 maart 2011 Markeringsmenu (commando activeren met beweging van de muis) en mini-werkbalken
2013 Goodyear 27 maart 2012 centraal beheer van materialen (niet meer in de Styles Editor)
2014 Franklin 27 maart 2013 Express mode, Connection, Symmetrical constraint, Slot (sobgat), verbeterde Rectangle (vast aan het middelpunt), Thin wall FEA, Frame FEA, Assembly Relationship folder

Mouseover grounded constraint visibility, Model & assembly vereenvoudiging, Joint-constraints (makkelijker relaties aanbrengen tussen de onderdelen in een samenstelling)

2015 Dyson 27 maart 2014 Freeform, Direct Edit, Sketch - Relax mode, meerdere verbeteringen aan Parts, Assembly en Drawings
2016 Shelby 27 maart 2015 Multi-CAD, onderlinge uitwisselbaarheid tussen AutoCAD Electrical en Inventor, Shape Creation, 3D-printomgeving, Graphics/Visualization/Studio verbeteringen

Externe link[bewerken]