Ioannis Kapodistrias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ioannis Kapodistrias (1776-1831). olieverfschilderij door D. Tsokos

Graaf Ioannes Antonios Capodistrias (Grieks: Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, Komis Ioannis Kapodistrias; Italiaans: Giovanni Antonio Capo d'Istria; Russisch: граф Иоанн Каподистрия) (Korfoe, 11 februari 1776 - Nauplion, 9 oktober 1831) was een Griekse graaf en diplomaat van het Russische Rijk en daarna het eerste staatshoofd van het onafhankelijke Griekenland sinds de onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.

Hij werd geboren op het Griekse eiland Korfoe (Kerkira) uit een aristocratische familie. Na zijn schooltijd op Korfoe vertrok hij naar Italië om er verder wijsbegeerte en geneeskunde te studeren. Na zijn studies keerde hij naar Korfoe terug.

Toen de Fransen de Ionische Eilanden bezetten, vluchtte de jonge Capodistrias naar Rusland. Daar was hij actief als diplomaat bij het Russische leger: zijn diplomatieke kwaliteiten waren dermate groot dat hij het bracht tot zaakgelastigde voor Buitenlandse Betrekkingen.

Toen de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak probeerde hij zijn invloed aan te wenden om de Russische tsaar ertoe te bewegen de Griekse opstandelingen te steunen. De tsaar wilde daar echter niets van weten. Daarom nam Capodistrias ontslag en vertrok naar Zwitserland, om daarvandaan alles in het werk te stellen om zijn vaderland de vrijheid te bezorgen.

Na de bevrijding werd hem dan ook verzocht president te worden van de jonge natie, wat hij met genoegen aanvaardde. Gebruik makend van de ervaring die hij in Rusland had opgedaan reisde hij naar alle Europese hoofdsteden, op zoek naar steun en sympathie voor het kleine Griekenland, dat na vierhonderd jaar Ottomaans bewind en acht uitputtende oorlogsjaren totaal verarmd en verwoest was achtergelaten. Aan het hoofd van zijn voorlopige regering, slaagde Capodistrias in zijn opzet het land te organiseren en het economische en culturele leven in enkele jaren tijd weer op gang te brengen.

Toch had hij ook zijn vijanden, die zijn haast obsessionele zin voor orde en wettelijkheid niet altijd wisten te appreciëren. Een deel van de Griekse bevolking beschouwde hem als een tiran die zijn doelen realiseerde ten koste van hun persoonlijke vrijheid. Daarom werd een van de grootste helden van het moderne Griekenland op 9 oktober 1831 in de straten van de voorlopige hoofdstad Nauplion vermoord door twee broers uit de Mavromichalis-clan, "omdat hij een agent van de Russische tsaar was".

Vóór de invoering van de euro prijkte zijn afbeelding op de Griekse bankbriefjes van 500 drachme, momenteel staat zijn afbeelding ook op het Griekse muntstuk van 20 eurocent.

Zie de categorie Ioannis Kapodistrias van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Karl Robert von Nesselrode
Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland
1816-1822
Opvolger:
Karl Robert von Nesselrode