Iocaste (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iokaste (Oudgrieks: Ἰοκάστη) of Iocaste (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Bij Homerus heet ze Epikaste. Zij is de dochter van Menoikeus, de vrouw van Laios en de moeder van Oedipus. Toen ze zwanger was van Oedipus, stuurde haar man Laios haar naar het Orakel van Delphi. Het orakel zei dat het kind voorbestemd was zijn vader te vermoorden en met zijn moeder te trouwen. Toen Oedipus geboren was liet Iokaste hem achter in het woud, met twee pennen door de benen geboord zodat hij niet zou ontsnappen (Οἰδίπους betekent lett. 'zwelvoet') en zou sterven. Echter een schaapherder vond hem en hij gaf het aan koning Polybos en zijn vrouw Merobe van Korinthe.

Bij toeval doodt Oedipus zijn vader en trouwt met zijn moeder Iokaste. De voorspelling van het orakel is uitgekomen. Samen kregen Oedipus en Iokaste twee zonen (Eteokles en Polyneikes) en twee dochters (Antigone en Ismene). Iokaste pleegt zelfmoord en Oedipus steekt zijn ogen uit. Hij pleegt geen zelfmoord omdat hij bang is de schimmen van zijn ouders te zien zonder dat hij eerst geboet heeft voor zijn daden.

Na de dood van Oedipus wordt de broer van Iokaste, Creon, tijdelijk benoemd als regent van Thebe, totdat Polyneikes en Eteokles oud genoeg zijn om te regeren.