Iqbal Masih

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iqbal Masih (Urdu: اقبال مسیح) (Muridke, 1982 - 16 april 1995) was een Pakistaanse jongen die op vierjarige leeftijd gedwongen werd tot het uitvoeren van kinderarbeid in een tapijtfabriek. Op tienjarige leeftijd ontsnapte hij en werd hij al snel wereldwijd bekend om zijn strijd tegen kinderarbeid. Vanwege deze strijd werd hij in 1995, toen hij 12 was, vermoord door schoten in zijn rug met een hagelgeweer.[1]

Masih werd geboren in Muridke, een klein landelijk dorpje buiten Lahore. Kort na zijn geboorte verliet vader Saif Masih het gezin. Moeder Inayat werkte als schoonmaakster maar verdiende amper genoeg om haar kinderen te kunnen voeden.

Iqbal Masih werd verkocht als kindslaaf voor een bedrag gelijk aan 12 Amerikaanse dollar. Hij kwam te werken in een tapijtfabriek waar hij 14 uur per dag werkte voor zijn baas Arshad. Hiermee verdiende hij drie cent per dag. De lange dagen in combinatie met de slechte voeding en condities leidden ertoe dat Masih erg klein bleef. Op twaalfjarige leeftijd had hij de lengte van een zesjarige jongen. Zodra hij niet luisterde naar zijn baas werd hij met een zweep geslagen. Toen hij op een dag ontsnapte om voor hemzelf en de andere kinderen een eind aan deze situatie te maken, bracht de dienstdoend politieagent terug naar Arshad en vertelde hij Arshad dat hij de jongen moest vastketenen.

Toen hij tien jaar oud was, ontsnapte hij definitief en sloot hij zich aan bij de Bandhua Mukti Morcha, een belangengroep die opkomt voor werkende kinderen. Masih hielp bij de bevrijding van ruim 3.000 Pakistaanse kinderen. Ook hield hij speeches over kinderarbeid over de gehele wereld.

Op Paaszondag 1995 werd hij in Muridke vermoord. Midden op een drukke straat werd hij in zijn rug geschoten toen hij vanuit de kerk terug naar huis liep. Enkele dorpsbewoners werden beschuldigd van de moord maar over het algemeen wordt aangenomen dat hij door leden van de "Tapijtmafia" om het leven is gebracht vanwege zijn steeds bekender wordende campagne tegen kinderarbeid.

In 1994 ontving Masih de Reebok Human Rights Award. In 2000 werd hem postuum de Wereldkinderprijs voor de Rechten van het Kind toegekend.

Nagedachtenis[bewerken]

Herdenkingsplaat in Almería.

Masihs werk en overlijden inspireerden een twaalfjarige Canadese jongen tot de oprichting van Free The Children, een NGO voor en door jongeren die zich richt op kinderrechten en het beëindigen van kinderarbeid.

In januari 2009 stelde het Amerikaans Congres de jaarlijkse Iqbal Masih Award in voor het uitroeien van kinderarbeid.

De Italiaanse auteur Francesco D'Adamo schreef het boek Iqbal, geïnspireerd op het leven van Iqbal Masih.

Het Nederlandse jeugdtheatercollectief TG Crash maakte in 2008 de voorstelling 'SuperSobia van rij 5', geïnspireerd op het verhaal van Iqbal.