Ira Eaker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ira Eaker
Lieutenant General Ira Eaker
Lieutenant General Ira Eaker
Geboren 13 april 1896
Field Creek, Texas
Overleden 6 augustus 1987
Andrews AFB, Maryland
Rustplaats Arlington
Land/zijde Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel Flag of the United States Air Force.svg United States Air Force
Dienstjaren 1917 - 1947
Rang US-O10 insignia.svg General
Bevel Commandant 8ste Air Force
Commandant van de Mediterranian Allied Air Forces tot 15 april 1945
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog

Ira C. Eaker (Field Creek, Texas, 13 april 1896 - Andrews AFB, Maryland, 6 augustus 1987) was een Amerikaans generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eaker studeerde in Durant aan de Southeastern State College (nu Southeastern Oklahoma State University). In maart 1918 kreeg Eaker een vliegopleiding, waarna hij werd geplaatst in Rockwell Field, Californië. In juli 1919 werd hij overgeplaatst naar Camp Stotsenburg in de Filipijnen. Toen hij in New York werd gestationeerd, ging hij rechten studeren aan de Columbia Universiteit. Enkele jaren later studeerde hij journalistiek aan de Universiteit van Zuid-Californië. Samen met Henry H. Arnold schreef hij drie boeken: This Flying Game (1936), Winged Warfare (1937) en Army Flyer (1942). Latere overplaatsingen betroffen Washington D.C., March Field in Californië, Maxwell Field in Alabama en Fort Leavenworth in Kansas.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Van december 1943 tot januari 1944 was hij commandant van de US 8th Air Force (8 AF), die door hem werd opgericht onder de naam VIII Bomber Command en uitgroeide tot de grootste Amerikaanse eenheid die in Europa opereerde. Eaker was een groot voorstander om bombardementen bij daglicht uit te voeren, hetgeen de precisie ten goede kwam. De Engelsen vlogen liever 's nachts omdat ze dat veiliger vonden. In een briefje aan Winston Churchill schreef hij "If the RAF continues night bombing and we bomb by day, we shall bomb them round the clock and the devil shall get no rest". Zelf vloog hij op 17 augustus naar Rouen tijdens het eerste bombardement op de Duitse bezetter in Frankrijk.

Daarna werd hij commandant van de Mediterranian Allied Air Forces tot 15 april 1945.

Na de oorlog[bewerken]

Eaker werd vicepresident van Hughes Tool Company en Hughes Aircraft van 1947-1957 en daarna van Douglas Aircraft tot 1961. In 1962 begon hij een wekelijkse column over militaire aangelegenheden.

In 1970 werd Eaker toegevoegd aan de National Aviation Hall of Fame in Dayton, Ohio. Als piloot had hij in dertig jaren ruim 12.000 vlieguren gemaakt. In 1978 werd hij onderscheiden met de Congressional Gold Medal.

In 1985 promoveerde president Reagan hem tot 4-sterren generaal.

Eaker woonde de laatste jaren in Washington. Hij overleed op 91-jarige leeftijd in het Malcolm Crow Medical Center en werd op Arlington begraven.

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Externe links[bewerken]