Ira von Fürstenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prinses Ira von Fürstenberg

Prinses Virginia Carolina Theresa Pancrazia Galdina (Ira) von Fürstenberg (Rome, 18 april 1940) is actrice en juwelenontwerpster en voormalig public relations manager voor Valentino Garavani.

Zij is een dochter van Prins Tassilo zu Fürstenberg en zijn eerste vrouw Clara Agnelli, een erfgename van FIAT. Haar overgrootmoeder was de Amerikaanse erfgename Jane Campbell, prinses di San Faustino. Haar broer is de modeontwerper Egon von Fürstenberg, haar oom was Gianni Agnelli, een grote naam binnen FIAT. Ook had zij een jongere broer, prins Sebastian. Zij is evenals Reinier III van Monaco een achterkleinkind van de Schotse aristocrate Mary Victoria Hamilton, de vrouw van Prins Albert I van Monaco. Fürstenberg is een afstammelinge uit Hamiltons tweede huwelijk, met de Hongaarse prins Tassilo Festetics von Tolna. Prinses Ira stamt ook direct af van de Nederlandse Magdalena van Haren, die in 1773 trouwde met prins Friedrich Ernst von Hohenlohe-Langenberg.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Fürstenberg trouwde in 1955 met prins Alfonso van Hohenlohe-Langenburg (1924-2003), die het Spaanse resort de Marbella Club stichtte. Zij scheidde in 1960. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren:

Fürstenberg hertrouwde met de Braziliaanse Francisco "Baby" Pignatari (1916 - 1977). Zij scheidden in 1964. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen geboren.

Filmcarrière[bewerken]

Fürstenberg heeft een korte filmcarrière gekend in Europese B-films uit de jaren 60, '70 en 80. Enkele films waarin zij speelde waren:

  • The spy spoof Matchless (1966)
  • The Vatican Affair (1968)
  • Dolls for an August Moon (1970)
  • The Fifth Cord (1971)
  • J'ai tué Raspoutine (1967)
  • Dead Run (1967)