Irakli Garibasjvili

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Irakli Garibasjvili
ირაკლი ღარიბაშვილი
Irakli Garibasjvili
Geboren 28 juni 1982
Tbilisi
Politieke partij Georgische Droom
Partner Nunuka Tamazashvili
Handtekening Handtekening
Premier van Georgië
Huidige functie
Aangetreden 22 februari 2021
President Salome Zoerabisjvili
Voorganger Giorgi Gakharia
Aangetreden 20 november 2013
Einde termijn 30 december 2015
President Giorgi Margvelasjvili
Voorganger Bidzina Ivanisjvili
Opvolger Giorgi Kvirikasjvili
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Irakli Garibasjvili (Georgisch: ირაკლი ღარიბაშვილი) (Tbilisi, 28 juni 1982) is een Georgisch politicus, actief voor de Georgische Droom. Sinds februari 2021 is hij voor de tweede maal premier van Georgië. Eerder leidde hij het land al tussen november 2013 en december 2015.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1999 tot 2005 studeerde Garibasjvili internationale relaties aan de Staatsuniversiteit van Tbilisi waar hij een master behaalde. Van 2002 tot 2004 volgde hij een uitwisselingsprogramma aan de Universiteit Parijs 1 Panthéon-Sorbonne. Sinds 2004 raakte hij geassocieerd met de Georgische zakenman en multimiljardair Bidzina Ivanisjvili. Toen deze in 2012 de politiek inging en premier werd, volgde Garibasjvili hem in de politiek en werd in diens kabinet aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken. Toen Ivanisjvili in november 2013 een stap terug zette als premier, duidde hij Garibasjvili aan als zijn opvolger. Ook droeg Ivanisjvili het voorzitterschap van de Georgische Droom aan hem over. Garibasjvili, bij zijn aantreden 31 jaar oud, was de jongste premier van Georgië ooit en in 2015 op Kim Jong-un na zelfs de jongste regeringsleider wereldwijd.

Eind december 2015 trok Garibasjvili zich plots terug als partijvoorzitter en premier. In beide functies werd hij opgevolgd door Giorgi Kvirikasjvili, die voordien minister van Buitenlandse Zaken was. In september 2019 werd Garibasjvili aangesteld als minister van Defensie in het kabinet van partijgenoot Giorgi Gakharia. Toen deze in februari 2021 vroegtijdig opstapte, werd Garibasjvili opnieuw als premier benoemd.

Zie de categorie Irakli Gharibashvili van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.