IrfanView

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IrfanView
IrfanView 4.33
IrfanView 4.33
Ontwikkelaar Irfan Skiljan
Recentste versie 4.52 
(12 december 2018)
Status Actief
Besturingssysteem Windows
Categorie Image viewer
Licentie Propriëtaire freeware
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

IrfanView is een gratis (voor niet-commercieel gebruik), closed-source-computerprogramma om afbeeldingen te laten zien en er eenvoudige bewerkingen op uit te voeren. Het is verkrijgbaar voor Microsoft Windows. Het programma is genoemd naar de maker Irfan Skiljan, uit Bosnië en Herzegovina. De in Wenen woonachtige Skiljan ontwikkelde de eerste versie van het programma in 1996.

Het programma kan met behulp van taalbestanden in vele talen worden gebruikt, waaronder het Nederlands. Het maakt gebruik van plug-ins voor uitbreidingen.

Mogelijkheden[bewerken]

De belangrijkste functie van dit programma is, zoals de naam al aangeeft, het weergeven van grafische bestanden. Maar het ondersteunt ook beperkte bewerkingen, zoals het wijzigen van bestandsformaten, kleurcorrectie en bijsnijden. Deze bewerkingen kunnen ook "batchgewijs" (d.i. middels serieverwerking) op meerdere bestanden worden uitgevoerd.

Verder heeft het een aantal effecten. Deze functies maken IrfanView handig om foto's snel mee te verwerken. Tot versie 4.10 was er geen enkele mogelijkheid om op de foto's te tekenen, zodat het voor professionele grafische bewerking nauwelijks geschikt was. Versie 4.10 (oktober 2007) had wél een eenvoudige "Paint"-functie.

Een ander nuttig gebruiksdoel van IrfanView is formaatconversie; door de brede ondersteuning kunnen allerlei formaten omgezet worden. Ook is het mogelijk transparante GIF's te maken. En kan men er onder meer diashows en indexpagina's voor webpagina's mee maken en geluid (zoals MP3's) mee afspelen.

Versie[bewerken]

De laatste versie van IrfanView en zijn plug-ins is 4.51 en verscheen februari 2018.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]