Iribarrengetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brekertypes

In de vloeistofmechanica is het iribarrengetal, ook bekend als surf similarity parameter of breker-parameter, een dimensieloze parameter die wordt gebruikt om verschillende effecten van brekende golven op stranden en kustconstructies te modelleren. De parameter is door Jurjen Battjes genoemd naar de Spaanse ingenieur Ramón Iribarren Cavanillas (1900-1967),[1] [buitenland 1] die dit verband introduceerde om het optreden van het breken van golven op glooiende stranden te beschrijven. [2] Iribarren heeft overigens het getal niet als zodanig gedefinieerd, dat heeft Battjes pas gedaan in 1974.

Het iribarrengetal wordt bijvoorbeeld gebruikt om brekende golftypen op stranden te beschrijven; of golfoploop, golfoverslag, golfreflectie en belasting op taluds door golven te bepalen. [3] [4] [5]

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Het iribarrengetal, vaak aangeduid als of , wordt gedefinieerd als:[4]

,

met

waarin is de hoek van de zeewaartse helling een constructie, de golfhoogte, de diep-watergolflengte, de periode en de zwaartekrachtversnelling. Afhankelijk van de toepassing zijn verschillende definities van en gebruikt, bijvoorbeeld: regelmatige golven de golfhoogte in diep water of brekende golfhoogte aan de rand van de brandingszone. Of, voor windgolven, de significante golfhoogte op een bepaalde locatie.

Het type brekende golf - spilling, plunging, collapsing or surging (in het Nederlands worden hiervoor meestal de Engelse termen gebruikt; in een enkel geval wordt de spilling wave een overschuimende breker genoemd, een plunging wave wordt soms een overstortende breker genoemd en voor de surging wave bestaat als vertaling een deinende breker) - hangt af van het Iribarrengetal. Volgens Battjes (1974) zijn voor regelmatige golven die zich op een vlak strand voortplanten twee mogelijke keuzes voor het Iribarrengetal:

    of     ,

waarin de golfhoogte is in diep water en de waarde van de golfhoogte op het brekerpunt (waar de golven beginnen te breken). Dan is het brekertype afhankelijk van het iribarrengetal ( of ): [3]

breker type -bereik -bereik
surginge of collapsing
plunging
spilling

Voor de interactie met constructies wordt meestal een vorm van het iribarrengetal gebruikt met daarin de significante golfhoogte de (spectraal bepaalde) golfperiode . Dit is de periode die bepaald is met het eerste negatieve moment van het golfspectrum.