Irma Serrano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Irma Serrano
Irma Serrano
Algemene informatie
Land Vlag van Mexico Mexico
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Irma Serrano (Comitán, 9 december 1933), bijgenaamd 'la Tigresa', is een omstreden Mexicaans zangeres, actrice en politica.

Serrano is afkomstig uit de staat Chiapas. In de jaren 60 en 70 was zij een van de bekendste sterren van de Mexicaanse cinema, en had ook tal van rollen in (soap)series. Ook stond zij bekend als maîtresse van president Gustavo Díaz Ordaz, en veroorzaakte een schandaal door bij een officiële bijeenkomst in aanwezigheid van onder anderen Díaz Ordaz' echtgenote een obsceen lied te zingen. Ook in daaropvolgende jaren had zij verschillende relaties, meestal met mannen die veel jonger waren.

In 1994 werd zij voor de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD) gekozen tot senator voor haar geboortestaat. Haar nominatie was omstreden binnen de PRD, onder andere omdat Serrano meerdere malen het bloedbad van Tlatelolco, een moordpartij onder studenten uit 1968 tijdens het presidentschap van Díaz Ordaz, had verdedigd, en omdat zij herhaaldelijk antisemitische uitspraken had gedaan en zich lovend had geuit over Adolf Hitler. Na enkele jaren scheidde ze zich af van de PRD en ging zij als onafhankelijk senator verder. In 2000 deed zij voor de Sociale Alliantiepartij (PAS) vergeefs een gooi naar het voorzitterschap van het toenmalige district Cuauhtémoc in Mexico-Stad.

In 2004 werd zij moeder van een baby die verwekt was met het ingevroren sperma van haar in 1997 overleden partner, de ondernemer Alejo Peralta.