Irmina van Oeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Irmina van Oeren
Abdis van het Mariaklooster
Prent Irmina van Oeren, tussen 1516 en 1518
Geboren ca. 640 te Frankische Rijk
Gestorven 24 december 708 (?) te Weissenburg, Frankische Rijk
Verering Katholicisme
Naamdag 24 december
Attributen een kerk in haar hand, wat haar status als kerkstichter aangeeft; met twee engelen boven haar hoofd, haar ziel naar de hemel dragend
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Sint-Willibrordusbasiliek van de abdij van Echternach

De heilige Irmina van Oeren ( ca. 640[1] - Weissenburg, 24 december 708 ?) was een Frankische edelvrouw. Haar ouders zijn onbekend, de middeleeuwse bewering dat ze een dochter van Dagobert I zou zijn is zeker onjuist. Het is echter aannemelijk dat ze van hoge Frankische adel was. Zij was getrouwd met Hugobert, een vooraanstaand Austrasische hoveling. Ze is begraven in Weissenburg.

Na de dood van haar man (697/698) deed ze samen met Basinus, bisschop van Trier, en zijn neef Liutwinus, een schenking van goederen bij Echternach voor de stichting van een abdij door Willibrordus. Irmina zelf werd abdis van het Mariaklooster dat Modoaldus gesticht had in Oeren bij Trier. Dit klooster werd later naar haar vernoemd, de middeleeuwse bewering dat ze het klooster zou hebben gesticht is onjuist.

Ze zou op 24 december 708 in Weissenburg zijn begraven maar haar sterfdatum is zelf niet gedocumenteerd. Ze moet tussen 704 en 710 zijn overleden, vermoedelijk begin 706 omdat Willibrord in mei van dat jaar zijn klooster onder bescherming van Pepijn van Herstal stelt - wat impliceert dat Irmina dan overleden is.

Irmina en Hugobert waren ouders van:

Haar feestdag is op 24 december.

Zie de categorie Irmina van Oeren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.