Iron Fist (superheld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Iron Fist
Cosplayer Iron Fist tijdens New York Comic-Con, 2009
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Marvel Premiere # 15 (mei 1974)
Bedenker(s) Roy Thomas, Gil Kane
Gespeeld door Finn Jones, Toby Nichols (jonge versie)
Stemacteur(s) Mikey Kelley, Loren Lester, Greg Cipes
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Daniel Thomas "Danny" Rand
Bekende aliassen Daredevil, The Living Weapon, Young Dragon, Daniel Thomas Rand
Soort Mens
Thuiswereld Aarde
Lid (geweest) van New Avengers, Heroes for Hire, Defenders, Immortal Weapons, Thunderbolts
Grootste vijand(en) Baron Zemo, Batroc, Daredevil, Dr. Octopus, Elektra. Grandmaster, Hulk, Mole Man, Nightmare. Punisher, Sabretooth, Shocker. Ultron. Whiplash, Whirlwind, Wrecking Crew
Superkrachten Ervaren krijgskunstenaar en hij gebruikt de geconcentreerde chi in zijn vuist, de "Iron Fist", een mysterieus wapen

Iron Fist (Daniel "Danny" Rand) is een fictieve superheld die voorkomt in Amerikaanse stripverhalen gepubliceerd door Marvel Comics en die is bedacht door Roy Thomas en Gil Kane. Hij verscheen voor het eerst in Marvel Premiere #15 (mei 1974).

Fictieve biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Danny Rand (Iron Fist) is een beoefenaar van vechtkunsten en drager van een mysterieuze Iron Fist. Toen Rands ouders omkwamen bij een vliegtuig ramp kwam Rand terecht in de mysterieuze geheime stad K'un-L'un. Hier versloeg Rand de vuurspuwende serpent Shou-Lao de onsterfelijke waardoor hij de Iron Fist kreeg. Met deze Iron Fist kan hij bovenmenselijke energie oproepen om zijn vuistslagen krachtiger te maken. Rand keerde later terug naar Amerika waar hij zijn kracht gebruikt om tegen de misdaad te vechten. Iron Fist speelde in zijn eigen soloreeks in de jaren 70 en deelde de titel Power Man en Iron Fist enige jaren met Luke Cage, met wie hij het superheldenteam Heroes for Hire vormde. Het personage speelde sindsdien in tal van solotitels, waaronder The Immortal Iron Fist, dat voortborduurde op het oorspronkelijke verhaal en de geschiedenis van de Iron Fist.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2017 verscheen dit personage in de Marvel Cinematic Universe en wordt vertolkt door Finn Jones. Iron Fist is een beoefenaar van vechtkunsten en drager van een mystieke kracht bekend als de ijzeren vuist, die hem in staat stelt om zijn chi op te roepen en te focussen. Later vormt de Iron Fist samen met Jessica Jones, Daredevil en Luke Cage de groep de Defenders. Iron Fist is onder andere in de volgende series te zien:

The Avengers: Earth's Mightiest Heroes[bewerken | brontekst bewerken]

Iron Fist heeft een rol in de animatieserie The Avengers: Earth's Mightiest Heroes. De Nederlandse stem van Iron Fist werd hierin ingesproken door Tony Neef.

Computerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 is er een verzamelfiguur van het personage Iron Fist voor het computerspel Disney Infinity. Zodra deze figuur op een speciale plaats wordt gezet, verschijnt het personage online in het spel. De Nederlandse stem wordt voor het spel ingesproken door Kevin Hassing.