Irrlicht Engine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Irrlicht Engine
Irrlicht Engine
Een omgeving gerenderd door Irrlicht
Een omgeving gerenderd door Irrlicht
Ontwikkelaar Nikolaus Gebhardt en anderen
Recentste versie 1.8.1 
(16 december 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C++
Categorie Game-engine
Licentie Aangepaste zlib-licentie
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Irrlicht is net als Crystal Space een framework om 3D-spellen en -applicaties te schrijven. Hoewel vaak wordt opgemerkt dat de Irrlicht-engine niet echt uitblinkt als het om functies gaat, de actieve en gebruikersvriendelijke community zorgt er toch voor dat dit een ontzettend populaire 3D-engine is.

Irrlicht is opensource, dat betekent dat de broncode van de 3D-engine gratis te downloaden is. Irrlicht draait op vrijwel alle besturingssystemen, zo worden onder andere Microsoft Windows, Linux en MacOS ondersteund. Van oorsprong is Irrlicht geschreven in C++, maar een .NET-wrapper maakt het mogelijk Irrlicht vanuit C#, VB.NET of een andere .NET-taal aan te spreken. Sinds 4 november 2006 is het mogelijk de Irrlicht engine vanuit Java te gebruiken, door middel van jirr, een Java binding voor Irrlicht.

Specificaties[bewerken]

  • Keuze tussen verschillende 3D-renderers, onder andere OpenGL, DirectX en een eigen Software Renderer
  • Ingebouwde GUI-bibliotheek
  • Direct te importeren meshbestanden, waaronder Maya (.obj), 3DStudio (.3ds), COLLADA (.dae), DeleD (.dmf), Milkshape (.ms3d), Quake 3-levels (.bsp), Quake2-models (.md2), DirectX (.X))
  • Direct te importeren textures (Windows Bitmap (.bmp), Portable Network Graphics (.png), Adobe Photoshop (.psd), JPEG File Interchange Format (.jpg), Truevision Targa (.tga), ZSoft Painbrush (.pcx))
  • Ingebouwde (basis) collisiondetectie
  • Geïntegreerde XML-parser
  • Opensource en gratis, de engine wordt uitgegeven onder een aangepaste versie van de zlib-licentie. Dit houdt in dat je de broncode van de software die je maakt met de Irrlicht-engine niet vrij hoeft te geven, en de engine dus kunt gebruiken voor commerciële producten.

Externe links[bewerken]