Irukandji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Irukandji
Irukandji
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Cubozoa (Kubuskwallen)
Orde:Carybdeida (Dooskwallen)
Familie:Carybdeidae
Geslacht:Carukia
Soort
Carukia barnesi
(Southcott, 1967)
Irukandji op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De irukandji (Carukua barnesi) is een kwal die behoort tot de familie Carybdeidae. Volgens vele wetenschappers is deze piepkleine kwal het giftigste dier op aarde.

Beschrijving[bewerken]

Deze kwal is de gevaarlijkste en giftigste van alle kubuskwallen en wordt vooral aangetroffen in Noord-Australische wateren en in het Groot Barrièrerif. Hij heeft de grootte van een vingernagel, vier tentakels met lengte tussen 5 en 50 cm en is nauwelijks zichtbaar in water omwille van zijn grootte en het feit dat hij zo goed als doorzichtig is. Hij wijkt af van andere kubuskwallen, omdat hij niet alleen netelcellen in zijn tentakels heeft, maar ook op zijn klok. Op deze manier vergroot de kwal de kans op het dodelijk treffen van een prooi.

Steek[bewerken]

Zowel badgasten als duikers die zich in diepere wateren wagen kunnen in aanraking komen met de irukandji en bijgevolg het slachtoffer van een steek worden. Omdat het gif van de irukandji zich, in tegenstelling tot dat van andere kwallen, enkel in de kop van de stekels bevindt, scheidt het zich zeer traag af. Het duurt zo'n 20 minuten voor de eerste symptomen de kop op steken. Een zeer sterk verhoogde bloeddruk, ondraaglijke pijn in ongeveer alle spieren van het lichaam, misselijkheid en eventueel vochtophoping in de longen zijn de voornaamste symptomen die zich voordoen indien men gestoken is door de irukandji. De enige medische behandeling die mogelijk is, bestaat uit het onderdrukken van de symptomen, aangezien er nog geen tegengif beschikbaar is.

Sterfgevallen[bewerken]

Er zijn minstens twee bevestigde sterfgevallen bekend ten gevolge van de steek door een irukandji. Het ging in beide gevallen om toeristen; een Brit overleed nadat hij gestoken werd tijdens het zwemmen in de buurt van Hamilton Island in Queensland en een Amerikaanse toerist stierf nadat hij gestoken was toen hij snorkelde in het Groot Barrièrerif. Beide gevallen deden zich voor in 2002. Op 10 december 2010 kwam er bericht van een nieuw (Nederlands) slachtoffer dat gewond was geraakt door de kwal in Australië.[1]