Isaac Singer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Isaac Singer

Isaac Merritt Singer (Schaghiticoke, New York, 26 oktober 1811 - Torquay, 23 juli 1875) was een Amerikaanse uitvinder, acteur en ondernemer. Hij maakte belangrijke verbeteringen aan in het ontwerp van de naaimachine en hij was de stichter van de 'Singer Sewing Machine Company'.

Hij begon zijn carrière als rondreizend acteur. Tijdens de zwakkere periodes werkte hij als arbeider, onder andere aan het Illinois and Michigan Canal. Daar ontwerpt hij een rotsboormachine waarvoor hij in 1839 een patent verkreeg. Hij zou dit voor veel geld verkopen om terug toneel te kunnen spelen. In 1849 ontwierp hij een lettersnijmachine. Later in Boston huurt hij een gedeelte van een atelier voor het prototype uit te werken. Zijn huurbaas en medegebruiker van het atelier Orson Phelps werkt met naaimachines waaraan veel onderhoud was en veel klachten over bestonden. Hij verbetert de machines, onder andere met een voetpedaal in plaats van een handslinger, en start samen met Phelps het Jenny Lind Sewing Machine Project, genoemd naar Jenny Lind. Na heel wat moeite en een financiële regeling slaagt hij er in de intellectuele eigendomsrechten voor de verbeterde naaimachine onder de rechthebbenden te verdelen, en begint hij aan de productie en promotie voor de Singer Sewing Machine, geproduceerd door I.M.Singer & Company

Op 19-jarige leeftijd huwde hij de 15-jarige Catherine Haley, die hem een zoon schonk. Ze vestigen zich in New York City. Op één van zijn reizen ontmoette hij Mary Ann Sponsler die hij ten huwelijk vroeg. Teruggekeerd bij Haley kreeg hij in 1837 een dochter. Datzelfde jaar verliet hij Haley om met Sponsler samen te wonen. Mary Ann Sponsler was de moeder van zijn zoon Isaac. Ze zou een tijd met hem samen rondtrekken als toneelspelers. Na het succes van de Singer Corporation vestigt Mary Ann zich ook in New York City. Hij scheidt van Catherine en installeert meerdere maîtresses in appartementen in de stad. Eén van hen, Mary McGonigal, schenkt hem 5 kinderen, een andere familie wordt later ontdekt met de naam Merritt. Sponsler vervolgt hem en Isaac Singer vlucht naar Londen. Hij laat in de Verenigde Staten vermoedelijk twaalf kinderen achter. In Parijs leert hij zijn laatste echtgenote kennen, Isabelle Boyer, met wie hij in 1863 trouwt en nadien zes kinderen krijgt onder wie Winnaretta Singer. Van haar wordt gezegd dat ze later als weduwe bij Frédéric Auguste Bartholdi model zou hebben gestaan voor het Vrijheidsbeeld. Verbannen uit New York, vestigen ze zich na Parijs, waar ze door de Frans-Duitse Oorlog worden verdreven, in Londen en Torquay waar Singer in 1875 uiterst gefortuneerd stierf.