Isabel Pantoja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isabel Pantoja
Isabel Pantoja tijdens een optreden in 2012
Isabel Pantoja tijdens een optreden in 2012
Algemene informatie
Volledige naam María Isabel Pantoja Martín
Bijnaam La Pantoja, La reina de la copla
Geboren 2 augustus 1956
Geboorteplaats Sevilla
Land Spanje
Werk
Genre(s) Copla, Flamenco
Zangstem Mezzosopraan
Label(s) Sony Music
RCA Records
Ariola
Polydor
Universal Music
Fox International
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Muziek

María Isabel Pantoja Martín (Sevilla, 2 augustus 1956), beter bekend als Isabel Pantoja of La Pantoja, is een Spaans zangeres van het genre copla andaluza. Haar stijl is gebaseerd op de Spaanse folklore, teruggrijpend op de copla en op flamenco, met symfonische begeleiding.

Isabel Pantoja is zeer bekend in de Spaanstalige wereld, en heeft dan ook een groot aantal tournées gemaakt in Spanje en Latijns Amerika. Ze heeft meer dan 30 albums gemaakt, waarvan er 18 de platinastatus hebben, en 8 goud, en bovendien heeft hebben twee van haar dvd's ook de platinastatus.

In 2007 wordt Isabel Pantoja in beschuldiging gesteld in de zaak Malaya, een corruptiezaak met vastgoedfraude waar meerdere bestuurders van de gemeente Marbella bij betrokken zijn, waaronder haar toenmalige partner. Het onderzoek naar de zangeres heeft een grote nationale weerklank. Uiteindelijk wordt ze in 2013 veroordeeld tot 24 maanden celstraf, en op 21 november 2014 gaat ze ook daadwerkelijk de gevangenis in. Vanaf oktober 2016 kan ze weer optreden.