Isabelle Eberhardt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isabelle Eberhardt rond 1900

Isabelle Eberhardt (Meyrin (kanton Genève), 17 februari 1877Aïn Sefra, Algerije, 21 oktober 1904) was een Zwitserse/Russische ontdekkingsreizigster en schrijfster die een avontuurlijk leven heeft geleid in Noord-Afrika.

Zij was de onwettige dochter van Nathalie Eberhardt en Alexandre Trophimowsky. Isabelle Eberhardt was een buitengewoon onafhankelijke vrouw, die de conventionele Europese moraal afwees, haar eigen weg koos. Ze huwde met Silimène Ehni en bekeerde zich tot de islam. Ze werd journaliste bij La Dépêche algérienne en l'Akhbar.

Onder de schuilnaam Si Mahmoud zwierf zij te paard door de woestijn en bezocht de islamitische heilige plaatsen. Haar reizen betaalde ze met het schrijven voor Europese kranten.

De levensstijl van Eberhardt - zij rookte hasjiesj, dronk als een man en was seksueel vrijgevochten - baarde in die tijd het nodige opzien[bron?].

Eberhardt stierf op 27-jarige leeftijd, toen haar hutje werd meegesleurd door een plotseling optredende modderstroom. Haar dagboeken zijn na de overstroming teruggevonden en ook in het Nederlands vertaald. Haar geschriften, waarin ze het opnam voor de armen, verschenen allemaal na haar tragische dood.

Wetenswaardigheid[bewerken]

  • De Australiër Ian Pringle maakte in 1992 een film over haar.

Oeuvre[bewerken]

  • Dans l'ombre chaude de l'islam, 1906
  • Notes de route, 1908
  • Contes et paysages, 1925

Nederlandse uitgaven[bewerken]

  • Isabelle Eberhardt, een vrouw door de woestijn ISBN 9041705716
  • Isabelle Eberhardt. Brieven, dagboeken en verhalen verzameld en ingeleid door Eglal Errera. ISBN 9067661503

Zie ook[bewerken]