Isala (ziekenhuis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Isala Klinieken)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isala
Nieuwbouw Isala met op de voorgrond het logo.
Nieuwbouw Isala met op de voorgrond het logo.
Plaats Zwolle
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Website Officiële website
Kenmerken
Bedden 1.116
Isala Kliniek Kampen
Isala Kliniek Kampen
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Isala is een ziekenhuisgroep in het IJsselland (Isala is een oude Latijnse naam voor IJssel), en bestaat uit 2 ziekenhuizen waarvan de grootste in Zwolle en een kleinere in Meppel. Ook heeft het ziekenhuis drie kleine vestigingen met alleen poliklinische zorg in Kampen, Steenwijk en Heerde.

Isala ontstond in de vroege 21e eeuw als een fusie van het katholieke ziekenhuis De Weezenlanden, vlak buiten de gracht ten zuiden van de binnenstad, en het Sophia-ziekenhuis aan de Ceintuurbaan. De Weezenlanden is uiteindelijk afgebroken, terwijl op de plek van het Sophia-ziekenhuis een nieuw ziekenhuis werd gebouwd, terwijl het Sophia-ziekenhuis langzaamaan werd afgebroken.

Het is een van de grotere ziekenhuizen van Nederland, en het grootste niet-academische ziekenhuis, met ca. 1.116 bedden, waar ook vrijwel alle medische specialismen vertegenwoordigd zijn. Medio 2016 zijn er 6.247 (4.485 fte) medewerkers aan verbonden. Isala is een regionaal centrum voor tweede- en derdelijnszorg. Daarnaast is Isala Zwolle een van de elf traumacentra in Nederland.

Externe link[bewerken]