Isia Isgour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Isia Isgour
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van België België
Geboortedatum 21 augustus 1913
Geboorteplaats Minsk
Overlijdensdatum 6 juli 1967
Overlijdensplaats Elsene
Beroep Architect
Werken
Archieflocatie Archieven voor Moderne Architectuur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Isia Isgour (Minsk, 21 augustus 1913Elsene, 6 juli 1967) was een Belgisch architect van Wit-Russische afkomst die als eerste in de naoorlogse periode in België resoluut modernistische gebouwen ontwierp.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Isgour behaalde zijn diploma van architect in 1935 te Brussel. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij enkele opdrachten vanwege openbare besturen in Brussel en Limburg. Hij bouwde woonwijken, scholen, culturele centra in de Limburgse mijnstreek. In Brussel realiseerde hij dankzij de welvarende periode van de jaren vijftig en zestig diverse appartements- en kantoorgebouwen.

In Isgour's oeuvre krijgt conventie een grotere rol toebedeeld dan originaliteit en gewaagde constructies. Design, techniek en het gebruik van nieuwe materialen wendde hij aan als middel en niet als doel op zich. Zijn klare, onopgesmukte constructieve ontwerptaal sloot hierbij aan.

Door de plotse dood van de ontwerper in 1967 werd het bureau ontbonden.

Uitgevoerde werken[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stephanie Van de Voorde, Sofie De Caigny, Ronny De Meyer, Karina Van Herck, Niene Dauphin en Sus Driessen, Isia Isgour 1913-1967 (in de reeks "Focus Architectuurarchieven", redactie: Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, 2008, ISBN 9789081326315).