Islamitische Dawapartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Islamitische Dawapartij
Logo
Personen
Partijleider Haider al-Abadi
Algemene gegevens
Actief in Irak
Website islamicdawaparty.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Islamitische Dawapartij (Arabisch: حزب الدعوة الاسلامية, Hizb ad-Daʿwa al-islāmiyya) is een Iraakse politieke partij. Het is op dit moment de grootste sjiitische partij in het Iraakse parlement. Bij de verkiezingen van januari en december 2005 kwam de Dawapartij samen met enkele andere sjiitische partijen uit onder één gemeenschappelijke lijst, de Verenigde Iraakse Alliantie. De partijleider op dit moment is Haider al-Abadi.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De partij was opgericht aan het einde van de jaren 50 door een groep sjiitische leider, zoals Muhammad Baqr al-Sadr, de oom van de geestelijke leider Muqtada al-Sadr. Muhammad Baqr al-Sadr speelde een prominente rol binnen de partij. Het was opgericht tegen de dreiging van het communisme, de Ba'ath Partij en het Arabisch socialisme. In het begin van haar bestaan trok de partij veel op met de Soennitische Partij. Ook waren veel leden van de sjiitische partij zelf soennieten.

Campagne[bewerken | brontekst bewerken]

Al-Dawa werd vooral bekend in jaren rond 1970, toen ze een campagne voerde dat het regime van Saddam Hoessein een terroristenorganisatie was. Al-Dawa steunde de Iraanse Revolutie. Als dank kreeg de partij later steun van de Iraanse regering, vooral tijdens de Irak-Iranoorlog.

Tijdbalk[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]