Isochroon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Isochroon is afgeleid van Oudgrieks ἰσόχρονος (isochronos), een samenstelling van ἴσος (isos) en χρόνος (chronos) en betekent letterlijk "van gelijke tijd". De term wordt meestal gebruikt in de geologie (en met name binnen de stratigrafie en sedimentologie) om formaties of gebeurtenissen aan te duiden die tegelijkertijd afgezet werden of plaatsvonden. In de wiskunde is een isochroon een kromme lijn met de eigenschap dat een kogel er langs rolt in "gelijke tijd"....ongeacht hoe hoog je hem loslaat. Een isochrone kaart toont lijnen, isochronen genoemd, die punten met gelijke reistijd vanaf een centraal punt verbindt.

Stratigrafische benadering[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de geologie geldt de isochrone afzetting van sedimentaire facies als een belangrijk principe. Zo kan het voorkomen dat gesteenten die distaal worden afgezet isochroon zijn aan meer proximale afzettingsmilieus. Een proximale puinwaaier kan daarmee isochroon zijn aan een distalere meanderende rivierafzetting.

Of een gesteente isochroon is afgezet, wordt doorgaans bepaald aan de hand van chronostratigrafisch onderzoek, bijvoorbeeld met behulp van radiometrische datering, gidsfossielen of magnetische chronozones.

Op een geologische kaart wordt met een isochroon een lijn van gelijke tijd bedoeld; deze lijn geeft aan dat een gesteente in een bepaalde periode is afgezet of anderszins gevormd.