Isometrische projectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een object weergegeven met de isometrische projectie. De hoeken tussen de drie assen zijn altijd 120°.

Isometrische projectie is een projectiemethode om ruimtelijke figuren in een plat vlak weer te geven. Bij deze methode lijkt het of men schuin bovenaan, in een hoek van ongeveer 45° van de zijkant tegen het te projecteren object aankijkt.

De isometrische projectie wordt samen met de dimetrische en de trimetrische projectie gerekend tot de verhoudingsprojecties, ook wel axonometrische projectie genoemd.[1]

Overzicht[bewerken]

Isometrische projectie is een vorm van parallelprojectie. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van perspectief, wat betekent dat lijnen die in de ruimte parallel lopen, op de projectie ook parallel zullen lopen. Bij een isometrische projectie is de hoek tussen de drie geprojecteerde assen altijd 120°. Dit heeft tot gevolg dat altijd zowel het vooraanzicht als het zijaanzicht en het bovenaanzicht zichtbaar is, en dat er relatief weinig vervorming optreedt.

Om het tekenen van isometrische projecties te vergemakkelijken bestaat er isometrisch tekenpapier. Hierop zijn om de 5 mm lijnen aangebracht die parallel lopen aan de drie projectie-assen.

Toepassingen[bewerken]

De isometrische projectie wordt veel gebruikt in technisch tekenen. Het is gestandaardiseerd in de "NEN-EN-ISO 5456 Technical drawings". Deze norm bespreekt naast de axiometrische projectie, de orthogonale projectie, en de centrale projectie.

De isometrische projectie wordt ook veel gebruikt in videospellen, zoals onder andere in de eerste The Sims- en Command & Conquer-spellen. Hierbij wordt alles vanaf een hoek bekeken.

Zie ook[bewerken]